REZANJA U DIPLOMACIJI

Slovenija zatvara četiri veleposlanstva

25.05.2012 u 09:47

Bionic
Reading

Zbog štednje i racionalizacije diplomatske mreže Slovenija će već ove godine zatvoriti četiri veleposlanstva i dva konzulata, objavio je u petak ljubljanski "Dnevnik", pozivajući se na interni dokument ministarstva slovenskog vanjskih poslova koji će idućeg tjedna biti predstavljen parlamentu.

S prijedlogom da se ukinu slovenska veleposlanstva u Finskoj, Irskoj, Portugalu i Švedskoj, te konzulati u New Yorku i Duesseldorfu već su upoznati i članovi strateškog vijeća za vanjsku politiku. Rebalans proračuna za ovu godinu odredio je za diplomatsko-konzularna predstavništva Slovenije u svijetu 35 milijuna eura, što je 7 milijuna manje nego lani, podsjeća "Dnevnik".

Osim mjerama štednje plan o zatvaranju nekih predstavništava u Europi tumači se i potrebom veće orijentacije na "gospodarsku" diplomaciju, te usmjeravanje budućih diplomatskih aktivnosti izvan Europe, u kojoj se od osamostaljivanja države otvaralo najviše diplomatskih predstavništava. Među ostalim, u budućnosti bi se diplomatski fokus posebno usmjerio na velike države s brzo rastućim gospodarstvima, ali i države poput Južne Koreje i arapskog svijeta u kojemu Slovenija ima samo jednu ambasadu - onu u Egiptu.

Bivši slovenski veleposlanik u Beogradu Borut Šuklje iznio je u izjavi za "Dnevnik" rezervu prema odluci da se zatvaraju veleposlanstva, umjesto da se smanjuje njihov sastav i troškovi.

"Veleposlanik je osoba koja kreira mišljenje o svojoj državi, te stvara gospodarske, političke, kulturne i druge kontakte. Njega pozivaju u krugove u kojima se donose odluke", upozorio je Šuklje.

List piše da među političkim ekspertima u Sloveniji postoje i kritička mišljenja prema zatvaranju ambasada u skandinavskim zemljama budući da su one sa svojim socijalnim uređenjem i ekonomskom učinkovitošću Sloveniji oduvijek služile kao uzor.