STRAH OD GRIPE

Putnica kašljala pa prizemljili zrakoplov

03.05.2009 u 10:56

Bionic
Reading

Boeing 777, zrakoplov United Airlinesa, koji je u petak letio iz Münchena za Washington, prinudno je sletio u Boston prema uputama Centra za prevenciju i bolesti, i iz njega je izvedena putnica za koju se sumnjalo da je oboljela od gripe

Do svega je došlo jer su se drugi putnici žalili na njeno stalno kašljanje tijekom leta. Putnica za koju je samo rečeno da ima 57 godina, odvedena je u bolnicu u Massachusettsu, ali još nema potvrde da je oboljela od tipa A H1N1 gripe.  Još nisu pristigle ni analize uzoraka devet izoliranih studenata Harvardskog stomatološkog fakulteta koji je zatvoren. Prvi od dvojice oboljelih sa simptomima gripe bio je u kontaktu s osobom koja je boravila u Meksiku, a drugi i još sedmorica sumnjivih potom s njim u društvu.

Kako studenti stomatologije dijele neke prostorije sa studentima medicine Harvardskog univerziteta, privremeno je zatvoren i Medicinski fakultet. Drugi bostonski univerzitet, Northeastern, na jučerašnjoj je diplomskoj ceremoniji ukinuo tradicionalno rukovanje da ne bi došlo do prijenosa gripe.

Profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta Wanderbilt, dr. William Schafner, u izjavi za Jutarni upozorava da su virusi gripe 'veoma plastični' i da mogu mutirati tijekom prijenosa. Dr. Laurie Garrett iz Odbora za vanjske poslove, misli da bi virus mogao 'otići na južnu polutku, gdje je hladnije', a onda se vratiti na sjever kada najesen bude ponovno zahladilo. Tada bi, upozorava ona, mogao dobiti i pogubniju formu

Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u subotu da u SAD-u ima 160 potvrđenih slučajava nove gripe A H1N1 u 21 saveznoj državi, te kako i dalje poduzima agresivne mjere protiv širenja zaraze. Najviše oboljelih je u državi New York - 50, u Teksasu ih je 28, a u Kaliforniji 24. Jedini smrtni slučaj zabilježene je u Teksasu, gdje je u bolnici u Houstonu u ponedjeljak umro 23-mjesečni dječak iz Meksika, kojeg su roditelji doveli na liječenje u SAD.

Diljem SAD-a u petak su bile zatvorene 434 škole u 18 saveznih država, 40 posto više nego dan ranije, a kod kuće je ostalo 245.000 učenika, objavilo je ministarstvo prosvjete u Washingtonu. Savezna vlada i farmaceutske tvrtke počele su izradu cjepiva koje bi moglo biti gotovo za mjesec dana, ali će se na tržištu naći tek na jesen, izvješćuju američke TV postaje.