NOVA KRIZA VLASTI

Medijski tajkun spašava bosanskohercegovačku vladu?

24.05.2012 u 14:28

Bionic
Reading

Političarima je u Bosni i Hercegovini trebalo više od 14 mjeseci da konstituiraju Vijeće ministara, kako se zove tamošnja vlada, a sada, pet mjeseci kasnije, prijeti ozbiljna opasnost da se sve ponovo sruši. Kamen spoticanja je Stranka demokratske akcije koja odbija glasovati za proračun dogovoren između petorice ostalih stranaka – sudionica vlasti

Zbog toga se sve više otvara mogućnosti da se SDA u Vijeću ministara zamijeni drugom bošnjačkom opcijom - Strankom za bolju budućnost (SBB). Tu stranku je neposredno pred izbore osnovao sarajevski medijski tajkun Fahrudin Radončić, vlasnik Dnevnog avaza, i osvojio 31 posto glasova u borbi za bošnjačkog člana predsjedništva, a stranka mu je ostvarila niz mandata na različitim razinama vlasti u kompliciranom političkom sustavu Bosne i Hercegovine.

Upravo je Dnevni avaz u četvrtak objavio ekskluzivne informacije o sastanku Radončića s predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem. Očito je da ga obojica žele privoljeti na suradnju.

Poznato je da je nakon parlamentarnih izbora u BiH Lagumdžija izašao sa svojevrsnom programskom platformom koja je bila usmjerena protiv nacionalnih stranaka koje su BiH podijelile po etničkom ključu. Ipak, umjesto da koalira s novom strankom koja je dobro prošla na izborima i ima sličniji program SDP-u nego SDA, a i zato što su se građani zaželjeli promjena, Lagumdžija je kao partnera izabrao Tihića i kompromitirani SDA zbog osobnog animoziteta s Radončićem.

Lagumdžija je tada javno nazivao Radončića 'reketašem i mafijašem', zbog čega su završili i na sudu. Nakon nove krize očito je da se sada nešto novo valja iza brda jer potrebno je spasiti proračun i izbjeći novu krizu vlasti, a SDP-ova platforma stoji na sve klimavijim nogama .

Predsjednik SBB-a je u srijedu navečer izjavio za Federalnu televiziju da će njegova stranka najvjerojatnije podržati budžet. 'Ako neusvajanje budžeta znači odgađanje lokalnih izbora, koji znače promjenu vlasti, mi ćemo glasati za budžet. Ne zanimaju nas sukobi na relaciji SDA - ostala šestorka, odnosno petorka, nas zanima interes građana. Vjerojatno ćemo podržati budžet', kazao je Radončić za FTV.

Podrškom vladajućima, po svemu sudeći, sazrelo je vrijeme za ulazak Radončića u vlast u Bosni i Hercegovini - ako ne odmah, onda vrlo brzo u budućnosti, nakon lokalnih izbora.