SUKOB MIŠLJENJA

Merkel protiv, Hollande za eurobveznice

23.05.2012 u 20:21

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je u srijedu u Bruxellesu svoje protivljenje euroobveznicama, ističući da one nisu rješenje za gospodarski rast, dok francuski predsjednik Francois Hollande ističe da o tome treba razgovarati

'Euroobveznice ne bi pridonijele pokretanju rasta i one se suprotne europskim ugovorima', rekla je Merkel po dolasku na neformalni summit čelnika EU-a, koji je posvećen rastu i zapošljavanju.

Čelnici zemalja članica Europske unije, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupili su se u srijedu navečer na neformalnoj radnoj večeri kako bi razgovarali o mjerama za gospodarski rast i zapošljavanje, akutnom pitanju krize u Grčkoj te o situaciji u Španjolskoj.

"Nismo došli ovdje sukobljavati se, nego trebamo reći jedni drugima što mislimo. Treba sve prijedloge za rast staviti na stol, oni su brojni, euroobveznice su jedan od njih i nijedan ne treba načelno odbaciti", rekao je, sa svoje strane Hollande, koji prvi put sudjeluje na summitu čelnika Europske unije.

Hollande
je rekao da se bez rasta neće uspjeti postići zacrtani ciljevi o smanjenju deficita i da je potrebno pod hitno dogovoriti mjere za rast.

Euroobveznice, instrument kojim bi bogatije zemlje eurozone preuzele obveze za dugove svojih siromašnijih partnera, imaju potporu Europske komisije i nekoliko zemalja članica. Njemačka se tome oštro protivi, ističući da bi zemlje u dužničkim problemima, između ostaloga, izgubile poticaje za reforme ako bi ponovno došle u prigodu jeftino se zaduživati.

Na ovom summitu ne očekuju se nikakve konkretne odluke. Riječ o pripremnom summitu za sastanak na vrhu krajem lipnja kada se očekuje opsežan paket za poticanje rasta i zapošljavanja, zadržavajući istodobno financijsku disciplinu.

Čelnici EU-a razgovarat će i o Grčkoj, koja se našla u slijepoj ulici nakon parlamentarnih izbora 6. svibnja. Prema diplomatskim izvorima, na sastanku ministara financija eurozone u ponedjeljak rečeno je da se ostale članice eurozone trebaju pripremiti za eventualni izlazak Grčke iz kluba sa zajedničkom valutom. Grčko ministarstvo financija to demantiralo.