STRAUSS-KAHN O GRUPNOM SILOVANJU

'Na grupnim zabavama odnosi se nikad ne naplaćuju'

23.05.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Za vrijeme trajanja predsjedničke kampanje, ime Dominiquea Strauss-Kahna, bivšeg direktora MMF-a, moglo se tek čuti u okviru međusobnih optužbi kandidata Françoisa Hollandea i Nicolasa Sarkozyja

Sada već bivši predsjednik Sarkozy redovito je predbacivao socijalistima profil takvog kandidata (naime, Strauss-Kahn je prije izbijanja afere sa sobaricom u New Yorku, bio vjerojatno najsnažniji socijalistički kandidat za predsjedničke izbore), dok je Hollande podsjećao da je upravo Sarkozy odobrio njegovo imenovanje na mjesto direktora MMF-a.

Prije dva dana njegovo je ime nanovo uskrsnulo u javnosti u kontekstu afere 'Carlton iz Lillea', kada su tužitelji objavili da proširuju istragu protiv njega sa 'suučesništva u navođenju na prostituciju' na 'silovanje u skupini'. Povod za novu istragu stigao je preko svjedočanstva jedne od dviju belgijskih prostitutki koje su sudjelovale na zabavi u hotelu W u Washingtonu 2010., a koja tvrdi kako je kako ju je DSK prisilio na spolni odnos.

Na saslušanju u ponedjeljak Strauss-Kahn je u pratnji svojih odvjetnika ne samo negirao čin nasilja i prisile, već i ponovio kako 'libertinizam označava slobodne odnose s jednim ili više partnera koji se mogu ili ne odvijati pred ostalim sudionicima' te je dodao kako 'o njima možemo misliti što hoćemo s moralnog stajališta, ali ti se odnosi nikad ne naplaćuju'. A upravo se u tim pojašnjenjima i nalazi strategija njegove obrane, dakle pokušaj da se večeri prikažu kao dobrovoljno ponašanje odraslih. Naime, optužbe za prostituciju podrazumijevaju i izvlačenje financijske koristi što Strauss-Khan odlučno niječe. No njegovi prijatelji iz libertinskog miljea, koji su i organizirali sporne večeri u Bruxellesu i Washigtonu, Fabrice Paszkowski i David Roquet, morat će tek objasniti svoju ulogu. Njih se sumnjiči da su 'gostovanja' djevojaka na libertinskim večerima ugovarali direktno s vlasnikom javnih kuća u Belgiji, koji je javnosti poznat pod zvonkim nadimkom 'Dodo la Saumure'.

Dok sud u Lilleu objašnjava kako je postupak proširenja istraga relativno uhodan i očekivan postupak kojim se tek ima utvrditi utemeljenost sumnji, Strauss-Khan je podnio i službeni zahtjev za ukidanjem 'sudskog nadzora' koji mu je dodijeljen krajem ožujka. Prema nadzoru, strogo mu je zabranjeno komuniciranje sa svima koji su predmet istrage u aferi 'Carlton iz Lillea' kao i s novinarima. Njegovi odvjetnici drže tu mjeru 'uvredljivom i bespotrebnom', no u okviru recentnog proširenja istrage, zasad je malo vjerojatno da će njegov zahtjev naići na pozitivan odjek.