NAPAD NA VELEPOSLANSTVO SAD-A

Jašarević se izjasnio da nije kriv po optužnici za terorizam

23.05.2012 u 15:12

Bionic
Reading

Trojica optuženih, Mevlid Jašarević, Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji se terete za teroristički napad na američko veleposlanstvo u Sarajevu počinjen u listopadu 2011. u srijedu su se na pripremnom ročištu na Sudu BiH izjasnili kako se ne osjećaju krivim ni po jednoj točki optužnice

Jašarević je, kao i u ranijim pojavljivanjima pred sudom, odbio ustati u sudnici inzistirajući na tome da ne priznaje Sud BiH.

Sud će naknadno donijeti odluku o zakazivanju glavnog pretresa po optužnici koja Jašarevića tereti za organiziranje terorističke skupine i za izvođenje terorističkog napada, dok se Fojnicu i Ahmetspahića kao pripadnike terorističke skupine tereti za pomaganje u izvođenju napada u kojemu je teško ranjen policajac angažiran na osiguranju veleposlanstva SAD.

U optužnici se, među ostalim, navodi kako su optuženi postali pripadnici organizirane terorističke skupine u sklopu tzv. vehabijske zajednice u selu Gornja Maoča kod Brčkog s ciljem nasilnog djelovanja prema institucijama i tijelima vlasti u BiH, te institucijama i tijelima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH.

Konačni cilj im je bio ishoditi promjenu politike međunarodne zajednice prema Afganistanu.

Jašarević je, za razliku od ostale dvojice koji su državljani BiH, državljanin Srbije. Osim bosanskohercegovačkog, optužnicu protiv njega je podignulo i američko pravosuđe no ta optužnica nije za sada dostavljena vlastima BiH pa je neizvjesno hoće li se u SAD protiv njega voditi poseban postupak.

Ako bi bio osuđen po točkama optužnice koja je podignuta u BiH, Jašarević bi mogao dobiti maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. U SAD bi, međutim, za teroristički napada mogao dobiti i sto godina zatvora.