USPJEH IZ DRUGOG POKUŠAJA

Rusija testirala raketu za proboj NATO štita

23.05.2012 u 13:46

Bionic
Reading

Rusija je danas uspješno izvela testiranje nove interkontinentalne rakete namijenjene izbjegavanju proturaketnih sustava, uključujući proturaketni štit NATO-a, priopćio je predstavnik za tisak ruskog ministarstva obrane Vadim Koval

'Testirani projektil dospio je u ciljanu zonu na poligonu Kura' na Kamčatki, poluotoku na ruskom Dalekom istoku, dodao je Koval, prenosi agencija Interfaks.

Koval je dodao da je 'cilj lansiranja ispunjen' i precizirao da je lansiranje obavljeno s poligona na kozmodromu Plesetsk na sjeveru Rusije.

Neimenovani vojni izvor rekao je Interfaksu da je riječ o drugom testiranju te rakete, kao i da je prvi, 27. rujna 2011. bio neuspješan.

Dan nakon prvog lansiranja, vojni izvori kazali su da je testiranje nove ruske strateške rakete zemlja-zemlja, usavršene verzije interkontinentalne rakete Topol-M dometa više od 10.000 kilometara, završeno neuspjehom, jer je raketa pala nedugo nakon lansiranja.

Više izvora u srijedu je potvrdilo Interfaksu da je cilj testirane rakete izbjegavanje NATO-ovog proturaketnog štita u Europi, čija je prva faza proglašena operativnom u nedjelju na summitu Saveza u Chicagu.

'To je jedna od vojno-tehničkih mjera ruskih vlasti, kao odgovor na razmještanje globalnog sustava proturaketne obrane Amerikanaca', kazao je ruski general Viktor Esin, bivši zapovjednik sektora za strateške rakete.

Raketa 'koristi novu vrstu goriva koja joj omogućuje da skrati vrijeme potrebno za rad motora u aktivnoj fazi puta', kazao je neimenovani vojni izvor.

'Stoga će kapacitet takve rakete da eliminira sustav proturaketne obrane biti veći', dodao je.

Rusija odavno kritizira projekt razmještanja proturaketnog štita NATO-a u istočnoj Europi, koji Zapad predstavlja kao odgovor na prijetnju zemalja poput Irana. Taj projekt postao je jedan od glavnih izvora neslaganja između NATO-a i Rusije, koja ga smatra prijetnjom po vlastitu sigurnost.