GENOCIDA NIJE BILO

Načelnik Prijedora ne dopušta obljetnicu masovnih ubojstava

22.05.2012 u 17:54

Bionic
Reading

Načelnik općine Prijedor u sjeverozapadnoj Bosni Marko Pavić zaprijetio je u utorak kako će lokalna policija onemogućiti pokušaj da se krajem svibnja u tom gradu obilježi dvadeseta obljetnica masovnog progona i stradanja Bošnjaka i Hrvata

Pavić, koji je ujedno predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), stranke koja čini vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj, tijekom dana je izjavio kako će od entitetske policije zatražiti da zabrani okupljanje koje planiraju organizirati udruge prognanih te članova obitelji ubijenih i nestalih Prijedorčana nesrpske nacionalnosti.

Svoje protivljenje ovom okupljanju Pavić je obrazložio konstatacijom kako je najavljeno obilježavanje obljetnice genocida, prema njegovim tvrdnjama, provokacija jer niti jedan sud nije dao takvu kvalifikaciju počinjenih zločina.

Na području prijedorske općine tijekom rata vlasti bosanskih Srba na samom početku rata provele su masovno etničko čišćenje nesrba te su uspostavile nekoliko zatočeničkih logora, a najzloglasniji među njima bili su Trnopolje, Keraterm i Omarska.

Prema dostupnim informacijama, za zločine koji su tamo počinjeni uključujući i brojna ubojstva, pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Sudom BiH na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeno je petnaest osoba.

Četrdeset godina zatvora dobio je Milomir Stakić, zapovjednik kriznog stožera u Prijedoru 1992. godine kada je i provedeno masovno etničko čišćenje.

Presudom koju je izrekao ICTY konstatirano je kako je dokazano postojanje širokog obrasca zločina uključujući i masovna ubijanja u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, u gradovima i selima naseljenim bosanskim Muslimanima u cijeloj općini Prijedor kao i na Vlašiću gdje je pobijeno više stotina zarobljenika koji su tamo odvedeni pod izgovorom da ih se vodi na razmjenu.

Stakić je proglašen izravno odgovornim za odgovoran za više od tisuću i pol ubojstava.

Presudom Stakiću ICTY je potvrdio kako je s područja općine Prijedor protjerano najmanje dvadeset tisuća osoba nesrpske nacionalnosti.