U SLOVENIJI

Zbog štednje manje i subvencije za vjerske službenike

22.05.2012 u 14:11

Bionic
Reading

Slovenska država će, u okviru zakona o uravnoteženju javnih financija koji je nedavno prihvatio slovenski parlament, za socijalno, mirovinsko i zdravstveno osiguranje vjerskih službenika, izdvajati manje nego do sada, što bi, prema kalkulacijama u medijima, moglo iznositi i do 20 posto

Umjesto da im subvencionirane socijalne doprinose uplaćuje na osnovi 63 posto prosječne slovenske plaće isplaćene u prethodnom mjesecu, kako je to bilo određeno zakonom o vjerskoj slobodi iz 2007., sada će ih plaćati na osnovi 48 posto prosječne plaće.

Ta odluka donesena je u okviru opsežnih mjera štednje u ovoj godini kojima slovenska vlada namjerava smanjiti deficit državnog proračuna na tri posto, uz ostalo i smanjivanjem plaća zaposlenih u javnom sektoru za osam posto te smanjivanjem raznih drugih prava.

Smanjenje subvencija za svećeničke mirovine komentirao je i ljubljanski nadbiskup Anton Stres, u razgovoru za tjednik Reporter, izrazivši razumijevanje poteza zbog financijskog stanja i želje da se ono stabilizira.

'Svećenici su i do sada imali najniže mirovine, ali smo odluku prihvatili s razumijevanjem', rekao je Stres u razgovoru za tjednik Reporter.

U razgovoru za tjednik Reporter, Stres je naglasio da se zbog gospodarske krize ljubljanska nadbiskupija odrekla novih investicija te trenutačno nastavlja samo s gradnjom zgrade za katoličku osnovnu školu u Ljubljani, ali postupno i bez kredita.