OTOK SREĆE

Besplatna umjetna oplodnja gayevima i ženama do 42. godine

22.05.2012 u 14:41

Bionic
Reading

Žene bez djece u dobi do 42 godine i gay parovi ubuduće će preko zdravstvenog osiguranja moći ostvariti pravo na umjetnu oplodnju. Mjesto radnje: Velika Britanija

Britanski stručnjaci pozdravili su inicijativu za proširenje prava na umjetnu oplodnju, koju je pokrenuo National Institute for Health and Clinical Excellence's (NICE) nakon što je utvrđeno da umjetna oplodnja 'funkcionira' i u slučaju žena srednje životne dobi. Istovremeno, prava istospolnih parova po pitanju umjetne oplodnje izjednačena su s pravima heteroseksualnih parova.

Ovim promjenama tisuće Britanki dobit će šansu iskusiti majčinstvo kroz besplatnu umjetnu oplodnju. Žene iznad 39 godina dosad su bile osuđene na privatne klinike, koje proces umjetne oplodnje naplaćuju i do 8.000 funti.

Profesor emeritus Gedis Grudzinskas iz bolnice Barts and the Royal London Hospital rekao je da nova pravila reflektiraju 'društvene promjene', no pitanje je hoće li ih državni fondovi moći priuštiti.

'Kako ćemo pomiriti promjene u društvu i jednakost na pristup zdravstvenim uslugama s ekonomskim poteškoćama?', pita se Grudzinskas.

Novi pravilnik odnosi se na zdravstvene službe u Engleskoj i Walesu, koje bi osobama u istospolnim vezama trebale financirati potpomognutu ili intrauterinalnu oplodnju (IUI) doniranom spermom. Ukoliko nakon šest pokušaja ne dođe do začeća, razmotrit će se pristupanje izvantjelesnoj, in vitro oplodnji (IVF) koja je složenija i skuplja.

Takva regulacija sastavni je dio provedbe zakona iz 2008. godine kojim su roditeljska prava gay osoba izjednačena s heteroseksualcima. Tim zakonom ukinut je zahtjev klinikama za umjetnu oplodnju da u procesu odlučivanja u obzir uzimaju potrebu djeteta za ocem ili muškim uzorom. Gay parovi i žene bez partnera sada moraju samo dokazati da djetetu mogu pružiti 'suportivno roditeljstvo', te klinike bilježe veliki porast zahtjeva gay parova za umjetnom oplodnjom.

Službene brojke pokazuju da je broj lezbijskih parova podvrgnutih IVF-u porastao sa 178 u 2007. na 417 u 2010. godini. Zbog niske razine uspješnosti IVF-a (20 posto za 38-godišnju osobu), parovi na takve tretmane mogu potrošiti desetke tisuća funti.

Također, ženama od 40 do 42 godine koje nemaju šansu zatrudnjeti prirodnim putem ponudit će se jedan besplatni IVF tretman. U toj dobnoj skupini, jedan tretman uspješan je tek za svaku osmu ženu.