MISTERIOZAN ODLAZAK

Američki veleposlanik napušta Kabul!

22.05.2012 u 09:50

Bionic
Reading

Ryan Crocker, veleposlanik SAD-a u Afganistanu, napušta funkciju i odlazi iz Kabula do kraja svibnja, doznaje Reuters. Administracija predsjednika Baracka Obame razmatra da na tu zahtjevnu diplomatsku dužnost postavi Jamesa Cunninghama, dosadašnjeg Crockerovog zamjenika

Ryan Crocker diplomat je visoke reputacije, čiji je iznenadni odlazak podigao mnogu obrvu među kolegama veleposlanicima i dužnosnicima State Departmenta. Službeno objašnjenje njegova odlaska iz Kabula, koje koincidira s najavom Baracka Obame da će povući trupe iz Afganistana već 2014, čeka se s nestrpljenjem, iako je za očekivati da će se ono svesti tek na pokoju diplomatsku frazu. U ekskluzivnom intervjuu za tportal u travnju Crocker je najavio povratak Al Kaide u slučaju ishitrenog povlačenja iz Afganistana.

Crocker je postao američki veleposlanik u Afganistanu u srpnju 2011, kada ga je Obamina administracija povukla iz mirovine kako bi osigurala kvalitetan diplomatski kadar na tegobnoj funkciji u Kabulu. Dok se Bijela kuća fokusirala na smanjivanje američke prisutnosti, Crocker je radio na jačanju afganistanskih kapaciteta i sprečavanju izbijanja građanskog rata.

Bio je jedan od visoko rangiranih dužnosnika koji su raspravljali o budućnosti Afganistana na netom završenom summitu NATO-a u Chicagu, gdje su zapadni čelnici odlučili povući većinu svojih trupa iz Afganistana do kraja 2014. i prepustiti zemlju domaćim snagama.

Crockerov posao uglavnom se vrtio oko održavanja teškog, na trenutke i otvoreno neprijateljskog odnosa SAD-a i afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija te nadzora borbe protiv korupcije i siromaštva.

Crocker je brodio američkom diplomatskom prisutnošću u razdoblju kada su zapadnjački objekti u Afganistanu, uključujući i zgradu američkog veleposlastva, bili ciljevi militantnih talibana. Ujedno, poticao je afganistansku vladu na reforme koje bi joj pomogle osigurati milijarde dolara vanjske pomoći.

Imenovanje diplomata Crockerovog ranga 2011. bilo je znak Obamine želje da povede odlučne poteze na putu prema okončanju američke misije u Afganistanu. Vijesti o Crockerovom odlasku stigla je tek nekoliko mjeseci nakon što je Cameron Munter, američki veleposlanik u Islamabadu, obavijestio svoje osoblje da će u idućih nekoliko mjeseci spakirati kufere i napustiti Pakistan.

Ryan Crocker bio je američki veleposlanik u Iraku od 2007. do 2009, a služio je kao ambasador i u Pakistanu, Siriji, Kuvajtu i Libanonu.

Umirovljen je u travnju 2009, kada je postao dekan na Bush School of Government and Public Service, na Sveučilištu Texas A&M.