SPORNI NUKLEARNI PROGRAM

Iran i IAEA ocijenili pregovore 'vrlo korisnima'

22.05.2012 u 09:06

Bionic
Reading

Pregovori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i Irana u ponedjeljak u Teheranu bili su 'vrlo korisni' i protekli su u 'ugodnu ozračju', istaknuli su Yukiya Amano, direktor IAEA-e i glavni iranski pregovarač Said Džalili, a prenijela je državna televizija

Pregovori su bili 'vrlo korisni', 'intenzivni' i protekli su u 'ugodnu ozračju', po komentarima koje televizija pripisuje Amanu, nakon dvosatnog susreta s Džalilijem.

Amano je dodao kako će 'napredak u pregovorima (s IAEA-om) sigurno povoljno utjecati na pregovore Irana i šestorice (5+1)' o spornom iranskom nuklearnom programu, zakazane za srijedu u Bagdadu, po istom izvoru.

Džalili je pak nazvao pregovore 'veoma dobrim' i poticajnim za budućnost veza Teherana i UN-ove agencije, koje su u prošlosti nerijetko bile burne.

'Danas smo imali veoma dobre razgovore s Amanom i, ako Bog da, suradnja (Irana i IAEA-e) će biti dobra' u budućnosti, rekao je Džalili.

Ta će suradnja obuhvatiti 'tri područja, mirnodopsku uporabu nuklearne energije, razoružanje i neširenje (nuklearnog oružja)', dodao je tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost koji zastupa Iran u pregovorima s velikim silama o iranskom nuklearnom programu.

'Na tom smo susretu razgovarali o velikom broju pitanja, napose o nuklearnom razoružanju, mirnodopskom korištenju nuklearne energije, jačanju IAEA-e i budućem radu', rekao je Amano, kako prenosi televizija.