SJEVEROISTOK ITALIJE

24 slabija potresa u Ferrari, 3.000 raseljenih

21.05.2012 u 14:58

Bionic
Reading

Dvadesetčetiri nova slabija potresa magnitude do 3,7 pogodila su noću na ponedjeljak pokrajinu Ferraru u sjeveroistočnoj talijanskoj regiji Emilia Romagna nakon snažna potresa u nedjelju rano ujutro zbog čega je 3.000 ljudi napustilo svoje domove

Većina naknadnih potresa dogodila se u zonama Mirandola, San Felice i Finale Emilia, koje su najteže pogođene prvim snažnim potresom u nedjelju u četiri sata ujutro u kojem šest osoba poginulo, 50-ak je ozlijeđenih, a materijalna šteta je golema u toj regiji bogate kulturne baštine.

Stotine stanovnika provele su noć među ruševinama, u sportskim dvoranama i ponedjeljak ujutro dočekale kišu, olujni vjetar i nevrijeme.

Brojni su stanovnici noć proveli u automobilima na otvorenim parkiralištima strahujući od novih udara ili urušavanja oštećenih zidova. Noću su regiju pogodila 24 nova slabija potresa od kojih su četiri bila veća od tri Richtera.

Naslovnice gotovo svih talijanskih dnevnika donose fotografije raspolovljenog tornja sa satom u regiji Finale Emilia i naslovima 'Strah i bol' te 'Noćna mora'. Teško oštećen toranj potpuno se urušio pod novim udarom u nedjelju poslije podne zbog čega je gradonačelnik Fernando Ferioli očajnički zavapio 'Tisuću godina povijesti ode u vjetar'.

Potres u nedjelju ujutro bio je magnitude 6, prema podacima Nacionalnog geofizičkog instituta, na 5,1 kilometara dubine s epicentrom u Finale Emilia, 36 kilometara sjeverno od Bologne. Među šestero žrtava četiri su radnika noćne smjene u tvornicama i dvije žene: stogodišnjakinja nađena pod ruševinama izolirane kuće te 37-godišnja Njemica koja je umrla od srčanog udara u trenutku potresa.

Predsjednik talijanske vlade Mario Monti ubrzao je povratak sa summita NATO-a iz Chicaga i u ponedjeljak se očekuje u domovini koja osim žrtava potresa oplakuje i 16-godišnju gimnazijalku ubijenu u nerazjašnjenom atentatu u Brindisiju na jugu Italije.