OGRANIČENO OKUPLJANJE

U Kanadi uhićeno 180 studenata

21.05.2012 u 14:16

Bionic
Reading

Studenti u kanadskom Quebecu već gotovo stotinu dana prosvjeduju zbog povećanja školarina, a nakon 27 noći provedenih na ulicama, vlasti su donijele izvanredni zakon koji im onemogućuje nastavak prosvjeda. Tijekom sinoćnjeg 'provođenja zakona' policija je uhitila više od 180 osoba

Sporni zakon koji ograničava mogućnost prosvjedovanja lokalna vlast donijela je u petak navečer, javljaju svjetski mediji, a između ostalog jedna od odredbi zakona jest i da se svako okupljanje 50 i više osoba policiji mora prijaviti barem osam sati ranije te se policiji mora najaviti točno mjesto prosvjeda i eventualna putanja kretanja prosvjednika.

Novi zakon samo je potaknuo prosvjede studenata koji su se sinoć oko 20,30 sati po lokalnom vremenu okupili u Montrealu. Vrlo brzo policija je prosvjed proglasila protuzakonitim, a prosvjednici su uhićeni, kako tvrdi policija, zbog napada na snage reda te uništavanja imovine.

Studenti su najavili da će se sudskim putem usprotiviti novom zakonu i nastaviti s prosvjedima, a vjetar u leđa dala im je potpora poznatih osoba koje su odlučile stati uz njih. Američki redatelj Michael Moore podržao je kanadske studente i na svojoj internetskoj stranici objavio informacije o događajima u Montrealu.

Vlasti Quebeca i dalje ne žele odustati od povećanja školarina za 254 dolara godišnje, a studenti ne žele idućih sedam godina plaćati veće školarine koje su unatoč povećanju i dalje najniže u cijeloj Kanadi.