IZBORI U SRBIJI

Pupovac: Nikolić će biti novo iskustvo

21.05.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac ne smatra da će doći do značajnih promjena u odnosima između Hrvatske i Srbije nakon što je za predsjednika izabran bivši radikal Tomislav Nikolić. On smatra da su birači u Srbiji odabrali Nikolića zbog lošeg ekonomskog stanja u zemlji

Što se tiče odnosa u regiji, Milorad Pupovac kaže da je Boris Tadić bio jedan od lidera sređivanja stanja, posebno u hrvatsko-srpskim odnosima, zajedno s našim predsjednikom Ivom Josipovićem i u tom smislu su napravili mnogo u protekle dvije-tri godine. Kaže da trebamo pričekati da bismo vidjeli kako će izgledati politika Tomislava Nikolića, ali nema nikakve sumnje da se politika između kampanje i kada se uđe u predsjednički ured mijenja.

'Prema tome, nije realno za očekivati da će se nešto značajno promijeniti u politici Srbije kada je u pitanju regija, osim kada je u pitanju personalna karakteristika, ali treba sačekati pa vidjeti da se formira vlada', kazao je Pupovac u razgovoru za 'Dnevnik 3' HRT-a. Dodao je da treba sačekati Nikolića s prvim izjavama pa ćemo onda znati procijeniti bolje. Pupovac smatra da ni na europskom putu Srbije neće doći do promjena. Srbija je, kaže, napravila značajan dio puta u Europsku uniju, dobila kandidaturu i treba dobiti datum.

'Kada je u pitanju novoizabrani predsjednik Nikolić, nitko nije rekao da bi on predstavljao opasnost za europski put Srbije i sređivanje stanja u regiji', smatra potpredsjednik SDSS-a. Europska pitanja će, objašnjava on, i tako u najvećoj mogućoj mjeri biti posao vlade, a predsjednik će imati delikatna pitanja u nekim drugim područjima i na njih će u kontekstu priključivanja Europskoj uniji davati odgovore. Hrvatski Srbi, ali predsjednik Ivo Josipović su s Borisom Tadićem uspostavili kvalitetnu suradnju, a nova s Nikolićem će biti, kaže Pupovac, novo iskustvo.

'Novoizabrani predsjednik Nikolić nema tu razinu komunikacije i iskustva i nema sumnje da će to biti izazov i za njega i za nas i za našeg predsjednika i druge predsjednike u regiji, ali on je političar s dugogodišnjim iskustvom i nema nikakve sumnje da to predstavlja jamstvo, a i prošao je značajne promjene i transformaciju', kazao je Pupovac.

Pupovac ne vjeruje da će Nikolić tijekom svoga mandata morati priznati Kosovo i ne smatra da će biti novih napetosti, ali sigurno je da treba očekivati novi stil i imidž. 'Politika je u prvom predu praktična i pragmatična i bilo bi loše kada bi se ono što je do sada postignuto unazadilo', poručio je na kraju.