SASTANAK G 8 U SAD-U

Svjetskih kriza je puno, a igraju Chelsea i Bayern...

20.05.2012 u 19:03

Bionic
Reading

Planetarne sile okupljene u skupinu G-8 ovog su vikenda u američkoj predsjedničkoj rezidenciji Camp David pokušale u jednom danu koordinirati svoje aktivnosti oko nekih kompleksnih svjetskih problema poput ratova u Siriji i Afganistanu, krize europske monterarne politike, odnosa prema nuklearnom programu Irana i Sjeverne Koreje, gladi u Africi itd.

Sjednica se prvotno trebala održati u Chicagu, ali su američke vlasti promijenile plan i organizirale 'neformalnije druženje na planinskom zraku nacionalnog parka Catoctin'. Na bijeg političke vrhuške u prirodu možda su utjecali prosvjednici koji su ovog vikenda namjeravali zaustaviti promet u centru Vjetrovita Grada (već su počeli i antiglobalistički prosvjedi povodom sutrašnjeg summita NATO-a), a policija je ulagala velike napore da ne bi proizvela scene nasilja, simptomatične za SAD još od lanjskih protesta Occupy Wall Street.

No čini se da je u šumskom ozračju Camp Davida svjetskim moćnicima malo dosadilo neumorno raditi na pretresanju gorućih svjetskih kriza, pa su si dali oduška gledanjem finala nogometne Lige prvaka. Mit o 'najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu' tako je dobio jednu od efektnijih ilustracija, ali u posve nepriličnu trenutku: dok internetom kruže fotografije Obame, Angele Merkel, Davida Camerona, Francoisa Hollandea i kompanije kako prate izvođenje penala kao da su s društvom u kafiću, a ne na sastanku G8, u Chicagu policija gleda kako da uhiti što manje prosvjednika, a jedna Kina ili Brazil svakim danom svog ubrzanog razvoja čine sve irelevantnijim taj elitni 'decision-makerski' osmeročlani klub (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada, Japan i Rusija kao uvjetno pridruženi član najrazvijenije osmorke).

Nije na sastanku bilo čak ni ruskog vlastodršca Vladimira Putina, koji je Obami poslao svog 'kurira', ruskog premijera Dmitrija Medvedjeva. Potonji je američkom predsjedniku donio Putinovo pismo, jer je novi-stari stanar Kremlja procijenio da mu je važnije ostati u domovini i voditi sastanke s novom ruskom vladom. Javnost spekulira je li riječ o Putinovoj osveti zbog načina na koji se SAD postavio prema predizbornim prosvjedima u Rusiji ili o rješavanju zakulisnh sukoba unutar ruskog režima. No službeni Washington nije Putinu ostao dužan, pa je odmah objavljeno da Obama neće posjetiti ovogodišnji APEC-ov summit u Vladivostoku.

Iznenađenja na sastanku G8 nije bilo: Rusija i SAD razmijenili su odavno poznata stajališta o Iranu i Siriji, složivši se da Teheranu ne smije biti dozvoljeno da napravi atomsku bombu, ali je Moskva sklonija diplomatskijim metodama za razliku od sve agresivnijeg Washingtona. Kad je riječ o građanskom ratu u Siriji, Rusija zagovara načelo nemiješanja u unutarnje poslove zemlje koja je suverena članica UN-a i protivi se vanjskom pritisku na režim Bašara Al Asada. No sve članice G8 podržavaju mirovni plan Kofija Annana.

Što se tiče eurozone, svi se načelno slažu da je treba spasiti kombinacijom mjera fiskalne konsolidacije i ekonomskog rasta, ali tek treba vidjeti što će na metode velikih sila reći nove političke elite u, primjerice, Grčkoj, gdje su na nedavnim izborima u parlament ušle nove, radikalne stranke.