UPS...KAKAV GAF

EU prerano čestitala Nikoliću na pobjedi

20.05.2012 u 18:37

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Europske Komisije Jose Manuel Barosso čestitali su lideru SNS Tomislavu Nikoliću na pobjedi

Europski lideri uputili su čestitke Nikoliću na pobjedi satima prije zatvaranja birališta, javlja B92.

Europska unija zabunom je tri sata preranoizdala priopćenje u kojem je objavila da je na predsjedničkim izborima u Srbiji pobjedio Tomislav Nikolić.

'Htjeli bismo čestitati gospodinu Nikoliću na izboru za predsjednika Srbije. Također bismo željeli čestitati srpskom narodu na izborima 6. i 20. svibnja koji su bili mirni. Predsjedniku Nikoliću želimo uspjeh u suočavanju s izazovima i ispunjavanju ogromnih očekivanja srpskog naroda o rastu i blagostanju. Europska perspektiva Srbije vrlo je konkretna te se stoga nadamo da se možemo osloniti na ličnu posvećenost predsednika Nikolića u postizanju tog cilja', piše u priopćenju.

Priopćenje je povučeno nakon samo nekoliko trenutaka, a ispravka je stigla nakon pola sata.


Hina: Do 19 sati izašlo 41,5 posto birača

U Srbiji su u nedjelju u 20 sati zatvorena biračka mjesta na kojima su građani od sedam sati ujutro glasali u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije, a kako je priopćila srbijanska nevladina organizacija Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID), do 19 sati glasalo je 41,5 posto birača.

Na izborima je moglo glasati 6.771.479 birača, na ukupno 8.390 biračkih mjesta, među kojima je i 38 biračkih mjesta u 22 strane države, a građani su birali između kandidata koalicije oko vladajuće Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i kandidata oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića.

Kako je u press-centru agencije Tanjug priopćio programski ravnatelj CeSID-a Marko Blagojević, na izborima je do 19 sati glasalo 41,5 posto birača, što je, po njegovim riječima, istovjetno odzivu birača u drugom krugu predsjedničkih izbora 2004. godine, kada su kandidati u drugom krugu također bili Tadić i Nikolić.Blagojević je naveo kako je danas do 19 sati najveći odziv birača bio u Vojvodini (44,4 posto) te u središnjoj Srbiji (40,4 posto) i u Beogradu (40,2 posto).

Dodao je kako se procjenjuje da će ukupni odziv birača do zatvaranja birališta biti oko 45 do 46 posto, kao i da su izbori protekli mirno i bez nepravilnosti koje bi svojim brojem ili učinkom mogle utjecati na regularnost izbora.Blagojević je također objasnio kako preliminarne procjene CeSID-a neće uključivati glasove birača s Kosova, obzirom da se ti glasovi broje tek kada izborni materijal bude dopremljen s Kosova u južnosrbijanska mjesta Rašku i Vranje.Preliminarne procjene rezultata današnjih izbora očekuju se večeras, poslije 21 sat.