Svijet EUROPSKI SUSTAV JAMSTAVA

Monti predlaže hitne mjere protiv bijega štednje

Talijanski premijer Mario Monti ponio je na summit G8 tajni plan za stvaranje europskog sustava jamstava za bankovne depozite, izvijestio je u subotu talijanski dnevni list Corriere della Sera, dok se povećava tjeskoba štediša u visoko zaduženim zemljama eurozone

Prijedlog nastoji jamčiti bankovne depozite 's ciljem zaustavljanja ... odljeva sredstava iz jedne zemlje u drugu, od juga ka sjeveru', izvijestio je list, ne navodeći izvore.

O Montijevu planu se razgovaralo u petak na summitu skupine G8 koji se održava u SAD-u, dodaje se u izvješću.

Prema pisanju tog lista, plan predviđa da europske vlade zajednički financiraju jamstava za bankovne depozite kako bi se ojačalo povjerenje štediša u više ranjivih zemalja.

Mnogi štediše već su se počeli povlačiti gotovinu u Grčkoj i drugim zemljama eurozone, strahujući da bi banke mogle propasti ili da bi zemlje mogle odustati od eura i pretvoriti njihove depozite u manje vrijedne nove nacionalne valute.

Corriere della Sera navodi da je Montijev plan izrađen uz pomoć talijanske središnje banke i da ga je podržao američki predsjednik Barack Obama i Europska središnja banka (ECB). Banka Italije odbila je komentirati plan.

Zamisao o osnivanju paneuropskog fonda bila je i ranije predmet rasprave na nekoliko međunarodnih skupova.

Corriere također navodi da ECB razmatra nove 'dražbe likvidnosti', kako bi se spriječilo da banke ostanu bez sredstava u slučaju 'šoka iz Grčke', ne precizirajući u kojoj bi se formi one odvijale.

192808,194598,194453,194434
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još