SUMMIT G8

Cameron podržava Merkel u mjerama štednje

19.05.2012 u 17:43

Bionic
Reading

Čelnici skupine G8 najrazvijenijih država svijeta napreduju u rješavanju dviju velikih prijetnji njihovim gospodarstvima, krize eurozone i vrlo visokih cijena nafte, izjavio je u subotu britanski premijer David Cameron

Nakon susreta s američkim predsjednikom Barackom Obamom u subotu ujutro, Cameron je rekao da je osjetio 'rastuću svijest o potrebi hitnih akcija' za rješavanje krize eurozone.

'Bavimo se s dvijema najvećim prijetnjama našim gospodarstvima, a to su kriza eurozone i vrlo visoke cijene nafte koje se prenose na visoku cijenu goriva te napredujemo u pogledu i jedne i druge', istaknuo je Cameron.

Govoreći o krizi eurozone, Cameron je kazao da 'ono što se sada traži jest osjećaj za hitnost i potom jasne akcije za jačanje banaka, snažni planovi za smanjenje deficita, snažno upravljanje i snažni planovi za nepredviđene situacije koje bi se mogle dogoditi'.

'O svim ovim stvarima razgovaramo konstruktivno, svjesni da moraju uslijediti konkretni koraci', naglasio je britanski premijer.

Dodao je kako je njemačka kancelarka Angela Merkel 'apsolutno u pravu' kada kaže da svaka zemlja mora imati jasan plan kako se nositi s vlastitim deficitom

'Rast i štednja nisu alternative. Morate štedjeti da biste rasli, da bi imali niske kamate kao mi u Velikoj Britaniji koje su ključne za budućnost gospodarstva', naglasio je Cameron.