ZA POTREBE ČLANKA

Švedski novinari osuđeni jer su kupili oružje

18.05.2012 u 20:00

Bionic
Reading

Sud u Malmou osudio je u petak trojicu novinara švedskog tabloida Expressen na uvjetnu zatvorsku kaznu i na novčanu kaznu jer su 2010. ilegalno kupili oružje u sklopu istraživačkog teksta o tome kako je u Švedskoj lako ilegano nabaviti oružje

U listopadu 2010., kada je usamljeni ubojica sijao strah ulicama Malmoa, novinar Expressena bez većih je teškoća kupio u kriminalnom miljeu poluautomatski pištolj i streljivo, a zatim je pozvao policiju.

Glavni urednik lista Thomas Mattsson, urednik vijesti Andreas Johansson i izvjestitelj Diamant Salihu proglašeni su krivima za poticanje na kršenje zakona o oružju, za suučesništvo u tome i kršenje toga zakona.

Dosuđene su im uvjetne zatvorske kazne i novčane kazne od 30.000 kruna (3.300 eura) za glavnog urednika te upola manje svote za urednika vijesti i izvjestitelja.


Mattsson je najavio da će se list žaliti na presudu jer je 'važno objasniti način rada istraživačkog novinarstva', rekao je za švedsku novinsku agenciju TT.

Obrana se branila pravom na slobodu informiranja, no sutkinja Eva Wendel Rosberg obrazložila je da "novinari nisu slobodni počiniti zločine kako bi napisali priču".

Predsjednik švedskog novinarskog društva Jonas Nordling rekao je da novinarima nije dopušteno činiti zločine 'u osobnom interesu', ali to mogu činiti 'ako žele ukazati na društvene mane, što je dio novinarske misije'.

Expressen neće odustati od nekonvencionalnih metoda u istrazi zločina koje policija i pravosuđe ne uspijevaju suzbiti, najavio je list.

Ubojica, zbog kojeg je Expressen krenuo u akciju, 40-godišnji Peter Mangs, uhićen je i optužen za tri umorstva te 12 pokušaja rasno motiviranih umorstava.