IMIDŽ SUSJEDA

Srbi i Hrvati pesimisti po pitanju budućnosti BiH

18.05.2012 u 19:21

Bionic
Reading

Najveći broj građana Hrvatske i Srbije predviđa pesimističnu budućnost Bosne i Hercegovine, od očekivanja da u sljedećem desetljeću neće biti napretka pa do zadržavanja međunarodnog protektorata, pokazalo je istraživanje koje je proveo dr. sc. Božo Skoko sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, a koju je financirala njemačka zaklada Friedrich Ebert Stiftung (FES)

Čak natpolovična većina građana Hrvatske i Srbije predviđa pesimističnu budućnost za BiH. Kako neće biti značajnijih promjena uvjerljivo smatra 42 posto Srba i 39 Hrvata, navodi se u Studiji o imidžu Bosne i Hercegovine i njezinih građana u Hrvatskoj i Srbiji, koja je u petak predstavljena u Tuzli, a dostavljena je i medijima u BiH.

Po navodima u studiji 17 posto Hrvata vjeruje da će BiH ostati pod međunarodnim protektoratom, dok takvo mišljenje dijeli 12 posto Srba. Srbi su uvjereniji i kako će BiH ostati 'podijeljena država' (15 posto Srba i devet Hrvata), a da će BiH postati konfederacija tri ili više entiteta vjeruje približan broj Hrvata (11 posto) i Srba (13 posto).

'Ovakvi pesimistični stavovi ne čude, s obzirom na impulse, poruke i sliku koje građani u Hrvatskoj i Srbiji dobivaju iz Bosne i Hercegovine, a one ponajmanje govore o zajedništvu i jasnoj viziji budućnosti zemlje', navodi se u studiji.

Istražujući asocijacije koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, zaključeno je da su na prvom mjestu kod ispitanika iz Hrvatske i Srbije 'burek i ćevapi', kao simbol specifične bosanskohercegovačke gastronomije. Kod hrvatskih ispitanika ta asocijacija je puno naglašenija što navodi oko trećina ispitanika, nego kod srbijanskih građana. Kod srbijanskih ispitanika izrazito je naglašena asocijacija 'rat' s 13 posto, za razliku od Hrvatske gdje je tri posto ispitanika odabralo tu asocijaciju.

Analizirajući percepciju politika vlastitih država prema BiH i svojim sunarodnjacima, pokazalo se kako relativna većina Hrvata u Hrvatskoj, oko posto, smatra da Republika Hrvatska nedovoljno pomaže Hrvate u Bosni i Hercegovini, dok čak 52 posto građana Srbije smatra kako Republika Srbija nedovoljno pomaže Srbe u BiH.

Istraživanje imidža Bosanaca i Hercegovaca, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, pokazalo je da su u Hrvatskoj Bosanci nešto pozitivnije percipirani od Hercegovaca, a u Srbiji i Bosanci i Hercegovci imaju prilično ujednačen imidž. Hrvatski ispitanici Bosance češće smatraju zabavnima, poštenima i skromnima, a manje naprednima i tradicionalnima. Hercegovce više smatraju tradicionalnima, naprednima i snalažljivima, a manje skromnima, zabavnima i poštenima.