KONFERENCIJA O ISTOČNOJ EUROPI

Proširenje Europske unije mora ići dalje

01.05.2009 u 14:12

Bionic
Reading

Proširenje Europske unije mora ići dalje, jer europska obitelj još nije kompletirana, rečeno je u petak na međunarodnoj konferenciji o demokratskoj transformaciji srednje i istočne Europe, koja se održava u organizaciji češkog predsjedništva EU-a, rekao je za Hinu državni tajnik ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović

'Europska je unija oduvijek bila više od tržišta ili jedinstvene monete', rekao je Božinović koji predstavlja Hrvatsku na međunarodnoj konferenciji 'Od pada željezne zavjese 1989. godine do proširenja EU 2004. godine - uloga civilnog društva i europska ideja u demokratskoj transformaciji srednje i istočne Europe', što je u Pragu organizira Češka kao predsjedatelj Unijom.

Na konferenciji su sudionici govorili o tome kako je bilo prije dvadesetak godina, u doba pada Berlinskoga zida te do kojih se rezultata došlo u proširenju Europske unije. Stečene su, rečeno je, 'brojne slobode koje su se proširile diljem Europe, od ljudskih sloboda, slobode kretanja ljudi, do prometa kapitala'. Božinović naglašava 'ekonomski dinamizam koji je u manje od deset godina povećao trgovinsku razmjenu zapadne i istočne za više do tri četvrtine', kao jednu od velikih stečevina euroskoga proširenja 2004.

Na prijamu koji je organizirala Europska komisija za visoke dužnosnike zemalja sudionica, između ostalih i Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova i Srbije, hrvatsko je izaslanstvo održalo brojne bilateralne sastanke.