Svijet SRPSKI ANALITIČAR:

'Suđenje Mladiću neće osnažiti hrvatsku tužbu'

Srbijanski stručnjak za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević ocijenio je kako je mala mogućnost da suđenje nekadašnjem zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, započeto u srijedu u Haagu, osnaži tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, te podsjetio kako je uloga tog suda utvrđivanje individualne krivnje za zločine

'Male su šanse, ovako kako sada izgleda proces Ratku Mladiću, da bi eventualna presuda Haaškog suda njemu za genocid mogla osnažiti tužbu Hrvatske protiv Srbije zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, a još manje da pokrene novu tužbu Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da bi u to morala kao čimbenik odluke biti uključena i Republika Srpska', rekao je Vojin Dimitrijević za beogradski dnevnik 'Danas' od petka.

Dimitrijević je pojasnio kako je uloga Haaškog suda utvrditi individualnu krivnju za zločine, te da je genocid jedini zločin u koji mogu biti umješane i države, o čemu presuđuje Međunarodni sud pravde. Ustvrdio je kako je umiješanost države u genocid dosta teško dokazati, te je podsjetio da, kad je riječ o drastičnom slučaju kao što je Srebrenica, Međunarodni sud pravde nije mogao dokazati sudjelovanje Srbije i SR Jugoslavije iako je, kako kaže, utvrđeno da su zločin počinili pripadnici vojske Republike Srpske.

Dimitrijević smatra kako je malo vjerojatno da bi se u slučaju zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini mogla dokazati umiješanost Srbije. 'Osim toga, država Hrvatska zastupnik je svojih građana na svojem teritoriju, dok Hrvate u BiH zastupa država BiH', ocijenio je Dimitrijević, koji je član Stalnog arbitražnog suda u Haagu, bivši sudac ad hoc Međunarodnoga suda pravde, te ravnatelj nevladine udruge Beogradski centar za ljudska prava.

Hrvatska je u srpnju 1999. podnijela tužbu protiv Srbije za genocid tijekom Domovinskog rata, za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim. Srbijanska je vlada na tu tužbu odgovorila podizanjem protutužbe za genocid protiv Hrvatske pred istim sudom u siječnju 2010.

Očekuje se da bi glavno ročište trebalo biti zakazano u prvoj polovici 2013. godine.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Slobodan Homen potkraj travnja je za beogradski dnevnik "Večernje novosti" izjavio kako će razgovori o povlačenju međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid biti pokrenuti nakon što u Srbiji budu završeni izbori. Opći izbori u Srbiji održani su 6. svibnja, a drugi krug predsjedničkih izbora održat će se u nedjelju 20. svibnja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još