POBOLJŠANJE ODNOSA

SAD ostavljaju sankcije, ali ukidaju neka ograničenja Mianmaru

17.05.2012 u 22:05

Bionic
Reading

Washington je odlučio ukinuti neka ograničenja na ulaganja u Mianmaru kako bi potaknuo reforme, ali glavnina američkih sankcija toj zemlji zasad ostaje na snazi

'Dopustit ćemo neke oblike ulaganja u financijske službe kako bi poduzećima omogućili da posluju u Mianmaru', rekao je u četvrtak za agenciju France Presse visoki američki dužnosnik, istaknuvši da će Washington produljiti sankcije osobama povezanim s bivšom huntom.

'Riječ je o priznavanju (ostvarenog) napretka, riječ je o priznavanju činjenice da je stvaranje prostora za gospodarsku razmjenu između naših dviju zemalja važno radi pružanja potpore reformatorima', dodaje taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

U četvrtak nešto ranije, predsjednik Barack Obama je rekao da je na barem godinu dana produljio sankcije Mianmaru, istaknuvši da su počete reforme tek u "začetku" dok mianmarski ministar vanjskih poslova Wunna Maung Lwin započinje posjet Washingtonu.

'Mianmar je ostvario velik napredak, ali je političko otvaranje u začetku. I dalje smo zabrinuti, napose u vezi s političkim zatvorenicima, sukobima koji traju i teškim povredama ljudskih prava nekih etničkih skupina', dodao je predsjednik.

Obama je na dužnost veleposlanika u Mianmaru imenovao diplomata koji će tako biti prvi Amerikanac na toj dužnosti u zemlji u zadnjih više od 20 godina, priopćila je Bijela kuća.

Obamin kandidat je Derek Mitchell, dosadašnji posebni američki izaslanik za Mianmar, zemlju u kojoj američke interese trenutno zastupa otpravnik poslova.

Imenovanje još treba potvrditi američki Senat.

Washington je opozvao svog veleposlanika u Mianmaru 1988., pošto je vojna hunta ugušila pobunu naroda koji je tražio više demokracije.