BARROSO POTVRDIO

Europska unija želi Grčku u eurozoni!

17.05.2012 u 21:59

Bionic
Reading

Europska unija će poštivati svoje obveze prema Grčkoj kako bi ta zemlja ostala u euro zoni, ali Atena također mora izvršavati svoje obveze prema Uniji, kazao je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

'Što se Grčke tiče, htio bih vrlo jasno potvrditi da mi želimo da Grčka ostane u euro zono. I Europska unija će učiniti sve što može da to tako bude. Poštivat ćemo svoje obveze prema Grčkoj i očekujemo od grčke vlade, sadašnje i budiće, da zajedno ispunimo dogovorene uvjete za financijsku pomoć', rekao je Barroso.

Kazao je da EU uvažava volju grčkog naroda i njihov izbor, ali da isto tako mora imati na umu volju 16 ostalih država euro zone koje su pristale na uvjete za davanje financijske pomoći Grčkoj.

Dugogodišnja gospodarska kriza u Grčkoj pretvorila se u političku krizu nakon što su stranke koje se protive odredbama paketa pomoći vrijednog 130 milijardi eura na izborima 6. svibnja dobile veliku podršku glasača. Zemlja je trenutno bez vlade i sve su veći izgledi da bi mogla uzmaknuti pred obvezama vezanih uz paket pomoći.

Novi izbori u Grčkoj zakazani su za 17. lipnja. Vođa ljevičarske SYRIZA-e Alexis Tsipras je pozvao na kraj "barbarske" politike štednje za koju tvrdi da vodi zemlju bankrot.