Svijet POVIJESNI PREOKRET U SAD-U

Prvi put rođeno manje bijelih beba nego beba drugih rasa!

U Sjedinjenim Državama prvi put se rodilo više djece manjina nego bijelaca, po posljednjim statističkim podacima koji će biti službeno objavljeni kasnije u četvrtak, prenosi New York Times

Rođenja svih manjinskih skupina u SAD-u predstavljala su u statističkoj godini koja je završila prošlog srpnja 50,4 posto od ukupnog broja rođenih, što je prvi put u povijesti SAD-a, piše New York Times.

Takav obrat dugo se očekivao, ali nitko nije bio siguran kada će stići i označiti prekretnicu za naciju koju su osnovali bijeli Europljani i koja se dugo mučila s pitanjima rasa, ropstva, ljudskih prava i, u posljednjim godinama, s često žučljivim debatama oko ograničavanja imigracije.

Bijelaca danas u SAD-u ima 63,4 posto i još će ostati u većini neko vrijeme, ali za razliku od bijele populacije koja stari, doseljenici i potomci doseljenika iz Latinske Amerike su na vrhuncu fertiliteta (prosječno 27 godina), piše list pozivajući se na demografa Jeffreya Passela iz hispanoameričkog centra Pew. Između 2000. i 2010. broj hispanoameričkih beba rođenih u SAD-u premašio je broj novih doseljenika u zemlju, prema tom demografu.

Taj povijesni preokret između bijelaca i djece drugih zajednica u SAD-u predstavlja 'prijelaz iz kulture kojom dominiraju uglavnom bijelci u globaliziranu i multietničku zemlju', kazao je William Frey s instituta Brookings.
27451,185140,187343,111865
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još