Svijet NITKO NIJE SIGURAN

Suradnik Bijele kuće sumnjiv na svinjsku gripu

  • Autor: tportal.hr
  • 30.4.2009 22:09:31
  • 30.4.2009 21:49:37

Član američke delegacije koja je prije dva tjedna bila u Meksiku u službenom posjetu, a koju je predvodio predsjednik Barack Obama, ima simptome gripe te su on i njegova obitelj podvrgnuti testovima na svinjsku gripu

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs je izjavio u četvrtak da su tri člana obitelji suradnika u Bijeloj kući testirana na bolest kako bi se utvrdilo da se slučajno ne radi o svinjskoj gripi koja prijeti da preraste u pandemiju.

Suradnik u Bijeloj kući odgovoran je za planiranje i pripremanje putovanja ministra energetike Stevena Chua. Gibbs kaže da tajnik Chu nema nikakve simptome bolesti. Glasnogovornik je također izjavio da ni predsjednik Barack Obama nema nikakve simptome bolesti i liječnici ne smatraju potrebnim podvrgavati ga testovima.

Za to vrijeme Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila na svojoj internetskoj stranici da će svinjsku gripu, od koje je u Meksiku i SAD-u umrlo više od stotinu ljudi, ubuduće zvati gripa A (H1N1). Naziv za novu gripu izaziva velike rasprave diljem svijeta jer mnogi strahuju da bi naziv svinjska gripa mogao nanijeti velike štete proizvođačima svinjetine.

Meksiko se žestoko protivio da se nova bolest nazove meksičkom gripom, smatrajući da bi se time naštetilo ugledu zemlje.

Europska je komisija odlučila u srijedu da će se služiti nazivom novi virus gripe. Novi virusni soj potječe od virusa svinjske gripe, ali je pronađen samo u ljudi. Dosad se nije pojavio nijedan slučaj te bolesti u životinja.

WHO je više puta ponovio da se ljudi ne mogu zaraziti jedući svinjetinu. Naziv bolesti ipak je naveo nekoliko zemalja da zabrane uvoz svinjetine iz Meksika i SAD-a.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još