Svijet NOVA I STARA IMENA

Hollande predstavio francusku vladu

Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je objavio imena ministara u svojoj vladi, među kojima je bivši francuski premijer Laurent Fabius (65), imenovan na mjesto ministra vanjskih poslova i 54-godišnji Pierre Moscovici, imenovan na dužnost ministra gospodarstva i financija

Jean-Yves Le Drian (64) bit će novi francuski ministar obrane, a Manuel Valls ministar unutarnjih poslova. Dužnost ministra rada obavljat će njegov bliski suradnik Michel Sapin, a novome ministru financija Moscoviciju će u trenutku krize u euro zoni pomoćnik biti Jerome Cahuzac. U utorak je Holland na mjesto premijera postavio Jean-Marca Ayraulta.

Vladu čine 34 člana, ne računajući premijera, a u skladu s obećanjem što ga je Hollande dao u predizbornoj kampanji, u vladi će sjediti jednak broj žena i muškaraca. No najprestižnija ministarska mjesta - vanjske poslove, gospodarstvo i financije te obranu i unutarnje poslove - Hollande je dodijelio svojim muškim kolegama, uz izuzetak ministrice pravosuđa Christiane Taubire.

Nova ministrica za socijalna pitanja i zdravstvo je 53-godišnja Marisol Touraine, a ministrica kulture Aurelie Filipetti. Dužnost ministrice za prava žena i glasnogovornice vlade dodijeljena je 34-godišnjoj Francuskinji marokanskog podrijetla Najat Vallaud-Belkacem.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još