Svijet IZVORI IZ EUROPE

EU će podržati sporiji ritam grčkih mjera štednje?

EU bi mogao pristati na neke ustupke kada je riječ o tempu primjene plana o oštrim mjerama štednje nametnutih Grčkoj, u zamjenu za svoju financijsku pomoć, s obzirom na to da se u zemlji bliži održavanje novih parlamentarnih izbora 17. lipnja, rekao je u srijedu visoki europski diplomat koji je želio ostati anoniman

To bi trebala biti jedna od središnjih tema neformalnog europskog summita koji bi se trebao održati 23. svibnja u Bruxellesu, nakon što je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u srijedu upozorio kako nema načina da se izmijeni plan o mjerama štednje dogovoren između Grčke i njezinih vjerovnika, EU-a i MMF-a.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble također je kazao kako se ne može ponovno pregovarati o programu EU-a. Na summitu bi se moglo razgovarati o tempu primjene plana o proračunskoj konsolidaciji, ali ne i o drugim stvarima, kazao je Schaeuble. Zauzvrat se od Grčke očekuje da bude svjesna toga. Ne dovodimo u pitanje proračunski plan sam po sebi, već samo ritam njegove primjene, smatra Schaeuble.

'Nitko od nas ne razmišlja laka srca o izlasku Grčke iz euro zone ili iz EU-a, ali kako ne razmišljati i o toj mogućnosti?', zapitao se Schaeuble.

Ako nova grčka vlada kaže da želi ostati u euro zoni, ne želeći za to platiti cijenu i pritom ne ispuni svoje obveze 'nitko je neće moći istjerati odande, ali pojavit će se snažan pritisak i Grci će morati izabrati', rekao je njemački ministar.

Barroso je u srijedu podsjetio kako je Grčka dio obitelji. 'Želimo da Grčka ostane unutar obitelji euro zone i EU-a. Želimo ostati uz Grčku, no sada je na grčkim građanima da donesu konačnu odluku.'

194196,194118,193816,193712
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još