Svijet GRČKI LJEVIČAR TSIPRAS:

'Merkel mora prestati igrati poker s životima ljudi'

Grčki ljevičarski čelnik Alexis Tsipras optužio je u srijedu Europsku uniju i njemačku kancelarku Angelu Merkel da 'igraju poker sa životima europskih ljudi', inzistirajući na mjerama štednje, izvijestio je BBC.

Tsipras je čelnik radikalno lijevog bloka Syriza, kojem se predviđa osvajanje najvećeg broja glasova na novim grčkim izborima, zakazanim za 17. lipnja. Syriza odbacuje paket mjera štednje dogovoren s EU i MMF-om i želi ponovo pregovarati o uvjetima međunarodne pomoći Grčkoj.

U intervjuu BBC-u, Tsipras je rekao da 'bolest štednje uništava Grčku, i raširit će se na ostatak Europe'. Banke su profitirale na štetu tisuća Europljana, u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj, ostavljajući ih u siromaštvu i teškoćama, rekao je.

'Stoga europska vodstvo, a posebno gospođa Merkel moraju prestati igrati poker sa životima ljudi', rekao je Tsipras.

Syriza je osvojila drugo mjesto na izborima 6. svibnja, koji nisu dali jasnog pobjednika jer ni jedna stranka nije osvojila većinu ili se u našla u poziciji da formira koaliciju. Syriza se odbila pridružiti bilo kojoj vladi koja će nastaviti s mjerama štednje, koje su nametnuli EU i MMF u zamjenu za pomoć u sanaciji grčkih dugova od 130 milijardi eura.

Najmanje 700 milijuna eura povučeno je iz grčkih banaka od ponedjeljka.

193997,194150,194033,193253

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još