Svijet U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A

Inzko opalio po Dodiku i Hrvatima

U Bosni i Hercegovini zabilježen je određeni napredak u proteklim mjesecima no stanje u toj zemlji i dalje je složeno i nisu ispunjene pretpostavke za zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR), stoji u redovitom šestomjesečnom izvješću visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka pripremljenom za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda

Lokalni mediji u BiH su u utorak, kada Inzko u New Yorku i službeno podnosi ovo izvješće, prenijeli kako visoki predstavnik cijeni da u zemlji 'i dalje postoji dinamika nacionalističke politike i spremnost nekih za osporavanje mirovnog (Daytonskog) sporazuma, posebice suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH'.

Inzko pri tom izrijekom upozorava na političare iz Republike Srpske s posebice na entitetskog predsjednika Milorada Dodika koji BiH redovito naziva 'državnom zajednicom a RS državom jednog konstitutivnog naroda'.

'Visoki dužnosnici RS javno su priznavali namjernu opstrukciju daytonskih institucija, upozoravali da RS nikada neće odustati od toga da se o svemu izjašnjava na referendumu i da će RS odlučivati ima li ili nema BiH', stoji u Inzkovu izvješću.
193299,187535,173097 ,170069Visoki predstavnik podsjeća i na konkretne postupke iz RS koji ugrožavaju stabilnost BiH poput nastojanja da se ukinu državni sud i tužiteljstvo, da se umanje ovlasti Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) te na nedavni pokušaj da RS mimo države sama plaća dio dospjelih inozemnih dugova što je protuustavno i protuzakonito.

Inzko ističe kako i stanje u Federaciji BiH daje razloga za zabrinutost. Naveo je kako i dalje postoje nakane kod hrvatskih političara da se pokuša uspostaviti treći entitet.

Podsjetio je i na probleme vezane uz najavu provedbe lokalnih izbora odnosno njihovo organiziranje u Mostaru gdje nije riješen problem izbornih jedinica i u Srebrenici gdje je sada sporno tko sve tamo može glasovati.

Aktualnu vlast u Federaciji BiH, točnije Socijaldemokratsku parziju (SDP), Inzko je optužio za pokušaj uspostave političke kontrole nad radom policije.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još