NEWS OF THE WORLD

Prve optužnice u britanskom skandalu prisluškivanja

15.05.2012 u 14:18

Bionic
Reading

Rebekah Brook, bivša štićenica medijskog magnata Ruperta Murdocha, i još pet osoba među kojima je njezin suprug, prijatelj britanskog premijera Davida Camerona, optuženi su u utorak u Londonu u sklopu skandala nezakonitog prisluškivanja, objavilo je tužiteljstvo

Optužnice su podignute protiv šest osoba zbog 'ometanja istrage', rekla je Alison Levitt, predstavnica tužiteljstva.

Riječ je o prvim optužnicama u aferi oko tabloida News of the World, koji je u međuvremenu ugašen. Zbog skandala je Rebekah Brooks u srpnju podnijela ostavku s dužnosti direktorice News International, medijske grupe Ruperta Murdocha

Nakon službene objave optužnice, Brooks i njezin suprug Charles, uzgajivač konja koji je studirao s Cameronom, priopćili su da 'žale zbog nepravedne odluke suda koja počiva na slabim temeljima'.

Optužnica je nelagoda za Camerona zbog prijateljevanja s bračnim parom Brooks. Optužnica tereti šestorku za pokušaj prikrivanja dokaza policiji tijekom istrage skandala prisluškivanja koji je osim medija zahvatio i policiju te političku klasu.

'Od 6. do 9. srpnja 2011, Rebekah Brooks i Cheryl Carters planirale su otuđiti sedam kutija dokumenata News Internationala', stoji u optužnici koja je pročitana u sudnici. Osim za ometanje istrage Brooks bi mogla biti optužena i za korupciju te nezakonita prisluškivanja.