EUROPSKE BURZE U CRVENOM

Grčka ide na nove izbore, drastičan pad eura!

15.05.2012 u 14:02

Bionic
Reading

Eurozona klizi prema ponoru. Propali su pregovori o formiranju grčke vlade, a po objavi te vijesti, euro se survao na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca. Guardian javlja da ekspresno padaju i cijene dionica širom Europe

U utorak poslijepodne propali su mučni pregovori čelnika vodećih grčkih stranaka, održani pod pokroviteljstvom grčkog predsjednika Karolosa Papuliasa.

Vijest je novinarima prvi priopćio Panos Kammenos, čelnik stranke Nezavisni Grci, a glasnogovornik predsjednika potvrdio je da dogovor nije bilo moguće postići i da sada moraju biti raspisani novi izbora.

Ekonomist Nouriel Roubini, zvan Dr. Apokalipsa, izjavio je da će Grčka sigurno napustiti eurozonu.

U kakvoj je situaciji Grčka, možda najbolje pokazuje najsvježija izjava predsjednik Pasoka Evangelosa Venizelosa, koji je nakon propalog sastanka rekao: 'Nažalost, Grčka ide u nove izbore.'

Tečaj eura u odnosu na dolar neposredno nakon alarmantne vijesti pao je na 1,2272 i dalje pada. Dionice grčkih banaka trenutačno su potonule za deset posto, a indeks Atenske burze za 5,2 posto. Njemački DAX pao je 1,4 posto, francuski CAC 1,1 posto i FTSE100 0,6 posto.  Međutim, sve ove vrijednosti još su niže jer padaju iz minute u minutu.

Predsjednik Grčke 'užasnut opasnošću'

Papulias je još u nedjelju izrazio 'užasnutost opasnošću' koju politička nestabilnost donosi Grčkoj, prema dokumentima objavljenima u utorak sa susreta sa šefovima triju glavnih stranaka, javlja Hina.

Ugostivši u nedjelju čelnike konzervativaca, socijalista i radikalne ljevice u neuspjelom pokušaju da ih nagovori na formiranje vlade, Papulias im je naglasio da je 'opasnost po zemlju stvarna', prema službenim dokumentima.

Spomenuo je upozorenja sadašnjeg premijera Lucasa Papademosa, guvernera Grčke banke i ministra financija o 'stanju financijskih rezervi u zemlji i opasnosti od rušenja bankarskog sustava... zbog nesigurnosti koje političko stanje stvara među građanima'.

'Mislim da vrijeme radi protiv nas. I užasnut sam idejom o problemima s kojima se mora svakodnevno suočavati zemlja', dodao je šef države zaključujući sastanak. Izjavio je kako je razočaran svojim sugovornicima otkrivajući da je od njih očekivao 'svrsishodniju raspravu'.