Svijet NAKON JPMORGANA

Obama: Ne želim više da građani snose rizik Wall Streeta

Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako golemi gubitak banke JPMorgan Chase & Co pokazuje potrebu reforme Wall Streeta i upozorio da bi ista pogreška u manje stabilnoj banci zahtijevala vladinu intervenciju

'JPMorgan je jedna od najbolje vođenih banaka. Njezin čelnik Jamie Dimon jedan je od naših najpametnijih bankara, a ipak je izgubio više od dvije milijarde dolara', rekao je Obama u emisiji 'The View' televizije ABC koja je objavila transkript:

'Ne znamo sve pojedinosti. Bit će provedena istraga, ali eto zašto smo donijeli zakon o reformi Wall Streeta.' Ta je emisija snimana u ponedjeljak u New Yorku, a emitirat će se u utorak.

Reforma Wall Streeta jedno je od važnijih Obaminih postignuća u zemlji, ali u provođenju te reforme nailazio je na veliki otpor.

'Stvar je u tome da čak i ako jesi pametan, možeš pogriješiti, a budući da su te banke osigurane, podupiru ih porezni obveznici, nećemo da riskirate u situacijama u kojima ćemo vas na kraju ponovno morati spašavati jer to smo već jednom napravili i nije nam se svidjelo', rekao je Obama:

'To je najbolja ili jedna od najbolje vođenih banaka. Mogla je to biti manje snažna banka, neka koja ne ostvaruje toliki profit i onda bismo mi (vlada) morali uskočiti, a upravo je zato toliko važna reforma Wall Streeta.'

Demokrat Obama rekao je kako ga njegova potpora većoj financijskoj kontroli razlikuje od vjerojatnoga republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja.
193807,193543,192884,188526
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još