OPOZICIJA BOJKOTIRALA

Odziv na sirijskim izborima 51 posto

15.05.2012 u 13:16

Bionic
Reading

Odziv na parlamentarne izbore održane 7. svibnja u Siriji iznosio je 51,26 posto, objavio je predsjednik Izbornog povjerenstva Khalaf al Azavi u utorak

Oporba je izbore bojkotirala i nazvala ih farsom predsjednika Bašara al Asada, čije su vojne snage dok se glasalo nastavile u krvi gušiti narodnu pobunu. 'Izbori su održani potpuno transparentno i demokratski', ustvrdio je Al Azavi na konferenciji za tisak u Damasku, koju je izravno prenosila televizija.

Na izbore za 250 mjesta u narodnoj skupštini odazvalo se 51,26 posto upisanih birača, rekao je i zatim pročitao imena izabranih kandidata, ne navodeći pritom njihovu stranačku pripadnost. Izrazio je zadovoljstvo time što je 30 žena izabrano u skupštinu.

Na pitanje o postotku odziva u zonama najviše pogođenima sukobima, kao što su Homs i Idleb, Azavi je otklonio iznijeti pojedinosti. Jednotjedno kašnjenje u objavi izbornih rezultata opravdao je time što je izbore valjalo ponoviti u petnaestak izbornih jedinica zbog nepravilnosti.

Sirijski parlament nije zasjedao godinu dana otkako je u ožujku 2011. počela pobuna i prerasla u vojni sukob između režimskih i oporbenih snaga.

Predsjednik Al Asad obećao je demokraciju i reforme zbog kojih je odgodio izbore koji su se bili zakazani za rujan 2011. Među reformama je novi ustav koji je u veljači donesen referendumom. Jedna od ustavnih promjena je ukidanje premoći stranke Baas koja pola stoljeća vlada Sirijom, no očuvane su velike predsjedničke ovlasti.

Od tada je formirano devet stranka, od kojih se sedam natjecalo uz obećanje Damaska da će izbori biti 'slobodni i transparentni'. Na zadnjim izborima u travnju 2007. Napredni nacionalni front, koalicija stranaka pod vodstvom vladajućeg Baasa, pobijedila je u utrci za 250 parlamentarnih mjesta.