ZBOG AMERIČKIH IZBORA

Obama ne ide na azijsko-pacifički summit u Rusiji

14.05.2012 u 21:58

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama neće sudjelovati na sastanku na vrhu zemalja Azije i Pacifika, kojem će početkom rujna domaćin biti ruski predsjednik Vladimir Putin, objavila je u ponedjeljak Bijela kuća

Tako je postalo službeno ono što se već naširoko pretpostavljalo jer će se taj sastanak APEC-a održati u istome tjednu kad i nacionalna konvencija Demokratske stranke u Sjevernoj Karolini, a Obama će ondje prihvatiti stranačku nominaciju za predsjedničkog kandidata.

Bijela kuća objavila je to nakon odluke Vladimira Putina, koji se prošli tjedan vratio u Kremlj, da se povuče sa sastanka na vrhu Skupine G8, industrijski najrazvijenijih zemalja. Domaćin toga sastanka u Camp Davidu bit će Obama

Obje su zemlje već rekle kako se tim odlukama ne služe protiv one druge.

Američki dužnosnici već odavno signaliziraju kako je predsjednikov posjet Vladivostoku malo vjerojatan jer je preblizu izborima u studenome, a jedan je Obamin savjetnik odbacio tezu da je riječ o osveti za Putinovo otkazivanja sastanka G8.

Dvojica čelnika dogovorila su se da će zakazati novi sastanak, prvi poslije uzbudljiva susreta 2009. u Putinovoj dači kraj Moskve. Obama i Putin sastat će se u lipnju u Meksiku na marginama summita skupine G20.