Svijet ZAOŠTRENI ODNOSI

Milanović odlazi Janši u kritičnom trenutku

Zoran Milanović Izvor: Pixsell Editorial Standard , Autor:Patrik Maček
  • Autor: Ante Srzić
  • 17.4.2013 12:12:20
  • 15.5.2012 7:00:00

Hrvatski premijer Zoran Milanović sastat će se sa slovenskim kolegom Janezom Janšom u utorak u Mariborskom dvorcu nakon što na groblju Dobrova položi vijenac nevinim žrtvama Križnoga puta

Sastanak sa slovenskim premijerom dolazi u vrijeme novoga zahlađenja odnosa između dviju zemalja novim aktualiziranjem pitanja Ljubljanske banke. Problem treba promatrati i u kontekstu ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom koji mora biti odobren u slovenskom parlamentu.

Hrvatska javnost se pribojavala povratka na vlast Janeza Janše jer je tijekom njegova mandata kao predsjednika vlade Slovenija blokirala pregovore Hrvatske s Europskom unijom, a iz oporbe se protivio se i Arbitražnom sporazumu o granici koji su dogovorili tadašnji šefovi vlada Jadranka Kosor i Borut Pahor.

Hrvatska strana vjeruje kako ipak neće doći do pogoršanja odnosa zbog pitanja Ljubljanske banke koje Slovenija vidi kao sukcesijsko pitanje. Hrvatska problem promatra kao bilateralno pitanje dviju zemalja, a stava je da bi banka trebala isplatiti svoje nekadašnje štediše. U Sloveniji je do uzbune došlo kada je od hrvatske Vlade sud zatražio da potvrdi jesu li nekadašnji ministri financija Božo Prka i Mato Crkvenac donosili odluke u skladu sa zakonom.193239,193132,192108,173296Zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović je pred saborskim Odborom za vanjsku politiku izjavio da smatra kako sa slovenske strane postoji bojazan od odluke hrvatskog suda jer će je nakon ulaska naše zemlje u Europsku uniju biti dužni provoditi.

Kako bilo, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izbjegava izravno odgovoriti na pitanje kada će hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom ući u proceduru u slovenskom parlamentu i na koncu biti ratificiran. Prema njegovim navodima, odluka o tom pitanju bit će donesena na zajedničkoj sjednici dviju vlada koja bi trebala biti održana u lipnju.

Ovaj sastanak dvaju predsjednika vlada prvi je korak prema tome da dvije zemlje uspostave iskrenu komunikaciju kojom će izbjeći novo bespotrebno zaoštravanje odnosa koji su donedavno bili na iznimno visokoj razini.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još