RASTE JANKOVIĆ

Janšina popularnost u slobodnom padu

14.05.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Popularnost slovenske vlade već je drugi mjesec za redom u padu, a smanjuje se i popularnost stranaka u vladajućoj koaliciji, pokazalo je redovno mjesečno ispitivanje ljubljanskog Dela, objavljeno u ponedjeljak

Radom vlade u zadnjih mjesec dana nezadovoljno je 60 posto Slovenaca, a 32 posto ih smatra da je djelovala pozitivno, što je manje nego u ispitivanjima protekla dva mjeseca.

Slovenska demokratska stranka (SDS), koju vodi premijer Janez Janša, izgubila je prvo mjesto po popularnosti u biračkom tijelu koje je imala od ožujka. Tako bi za nju, kad bi u nedjelju bili izbori, glasovalo 19,4 posto ispitanika, dok ju je u travnju podržavalo 19,5, a u ožujku čak 24,6 posto. Za sve ostale stranke u Janšinoj koalicijskoj vladi glasovalo bi 13,5 posto birača, za oporbene Socijalne demokrate (SD) Boruta Pahora glasovalo bi 19,1, a za stranku Pozitivna Slovenija (PS) nesuđenog mandatara Zorana Jankovića najviše, 22,7 posto ispitanika.

Redovito mjesečno ispitivanje vodećeg slovenskog lista provedeno je prošlog tjedna, u jeku rasprava o mjerama štednje kojima Janšina vlada namjerava stabilizirati javne financije i do 2015. godine poništiti proračunski deficit.

Prihvaćene mjere među ostalim predviđaju smanjenje plaća zaposlenih u javnom sektoru od polovice ove godine i smanjivanje nekih socijalnih i radnih prava, a većina mjera primjenjivala bi se sve dok opet ne dođe do gospodarskog oporavka i prosječnog godišnjeg rasta BDP-a od preko dva posto.