TIBETANSKI VOĐA

Dalaj-lama dolazi u Maribor

14.05.2012 u 14:16

Bionic
Reading

Tibetanski vođa Dalaj-lama boravit će u utorak, srijedu i četvrtak u Mariboru, gdje će održati predavanje o duševnom miru i sudjelovati u jednoj panel raspravi

Grad Maribor u ponedjeljak je u priopćenju za javnost građane zamolio za razumijevanje zbog posebnog prometnog režima i privremenog zatvaranja nekih ulica u to vrijeme jer Dalaj-lama ima status štićene osobe te ih pozvao da slijede upute policije i redara.

U sklopu boravka u više europskih država Dalaj-lama će u utorak doputovati u Maribor, gdje je već bio 2009. godine. U srijedu će u sportskoj dvorani Tabor imati predavanje o održavanju duhovnog mira. U četvrtak će, u dvorani Slovenskog narodnog gledališča (SNG), sudjelovati u panel raspravi o potrebi dijaloga i solidarnosti u razdoblju globalne krize, zajedno s nekoliko drugih istaknutih ličnosti.

Uz Dalaj-lamu, u panel raspravi sudjelovat će među ostalima dobitnik Nobelove nagrade Muhammad Yunus iz Bangladeša, osnivač Grameen banke i koncepta malih socijalnih 'mikrokredita' kojima se pomaže razvoj poduzetništva u nerazvijenim zemljama te također Rigoberta Menchu Tum, gvatemalska aktivistica za ljudska prava.

Nisu najavljeni nikakvi susreti Dalaj-lame sa slovenskim političarima, a njegov posjet odvijat će se u sklopu predstavljanja tibetanske kulture u okviru projekta Maribor - europska prijestolnica kulture 2012.