POLICIJA U PRIPRAVNOSTI

Talijanski anarhisti planiraju sedam terorističkih napada

14.05.2012 u 17:37

Bionic
Reading

Članovi FAI-ja preuzeli su odgovornost za prošlotjedni napad na menadžera talijanske energetske tvrtke, a najavljuju i napade na njegove šefove

'Realna je opasnost od eskalacije anarhističkog terorizma', izjavila je talijanska ministrica unutarnjih poslova Annamaria Cancellieri nakon što je Neformalna anarhistička federacija (FAI) preuzela odgovornost za ranjavanje u nogu Roberta Adinolfija, menadžera tvrtke Ansaldo Nucleare.

Anarhisti su pismom upućenim listu Corriere della Sera preuzeli odgovornost za ranjavanje (7. svibnja u Genovi) u nogu Andolfija, koji je već otpušten iz bolnice te su najavili nove napade na čelnike tvrtke Finmeccanica u čijem se vlasništvu nalazi i tvrtka Ansaldo. Policija te prijetnje drži vjerodostojnima i ministarstvo unutarnjih poslova već je odredilo postavljanje straže ispred oko 400 objekata osjetljivih na terorističke napade.


'Napast ćemo još sedam puta', najavljuju anarhisti u pismu upućenom listu Corriere della Sera.

Osim napada na sjedišta i menadžere Finmeccanice, predviđaju se i novi napadi na sjedišta agencije Equitalia koja utjeruje poreze. Posljednjih dana raste prijetnja uredima Equitalije u mnogim gradovima.

Nakon napada na menadžera Adinolfija u Genovi, već je dodijeljena policijska pratnja još četvorici čelnika Finmeccanice.

Snagama policije, a ima ih oko 2500 angažiranih u zaštiti osoba i objekata, pridružit će se i vojska. Vojnici će ponovno biti poslani kao čuvari osjetljivih mjesta kao što su sjedišta Equitalije, gradilišta pruga za superbrze vlakove, banaka i multinacionalnih kompanija.

'Budući da postoji klima napetosti zbog ekonomske situacije, opasnost od nasilja i terorizma je u porastu', izjavio je ministar za integracije Andrea Ricciardi

Ministrica Cancellieri ocjenjuje da javnost ne podupire anarhističke napade. No napetost je zbog ekonomske krize velika. Sada su i anarhisti iz Grčke na internetskoj stranici najavili napade.