IZJAVE OČEVIDACA

Iran ima komoru za testiranje nuklearnog oružja?

14.05.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak nastavlja razgovore s Iranom u iranskoj diplomatskoj misiji u Beču. Nakon što je u nedjelju Associated Press objavio računalno generirani crtež koji navodno predstavlja iransku komoru za testiranje nuklearnog oružja, opet su rasplamsane već postojeće sumnje da Iran razvija nuklearno oružje. A zbog iznenadne koalicije Likuda i Kadime u Izraelu raste zabrinutost da bi Izrael mogao napasti Iran

Associated Press je u nedjelju objavio računalno generirani crtež koji predstavlja iransku komoru za testiranje nuklearnog oružja. UN-ova nuklearna agencija, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), dugo je tvrdila da Iran koristi upravo takvu komoru za testiranje detonatora za potencijalnu uporabu nuklearnog oružja. Međutim, Iran je zanijekao sve vezano za razvoj atomske bombe.

Grafički crtež je navodno izrađen na temelju svjedočanstva očevidaca, međutim AP nije naveo nijedan dodatni detalj.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak je izjavio da ga novi dokaz iranskog nuklearnog programa uopće ne iznenađuje, piše Israel Today.

Izraelski Channel 10 News je izvijestio da među Obaminom administracijom raste zabrinutost da bi Izrael mogao pokrenuti preventivne napade na iranska nuklearna postrojenja u bilo kojem trenutku.


Američki dužnosnici kazali su za taj izraelski TV kanal da je prošlotjedna koalicija Likuda i Kadime značajno povećala šanse za napad u idućih šest mjeseci.

Shaul Mofaz i Benjamin Netanyahu (Kadima-Likud)

Već se dugo nagađa da izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi napasti Iran prije američkih predsjedničkih izbora u studenom da bi prisilio Baracka Obamu da podupre taj izraelski potez.

Iran, kojemu je sve teže pronaći kupce za svoju naftu, odlučio je isključiti satelitski sustav praćenja na svojim tankerima već više od mjesec dana, što američki dužnosnici i naftni analitičari opisuju kao igru mačke i miša sa zapadnim vladama koje traže provođenje sankcija nad iranskim izvozom, piše Washington Post.

Neobična taktika je započela početkom travnja te je utjecala na četvrtinu iranske tankerske flote, tvrdi Međunarodna agencija za energiju (IEA). Ovaj potez, koji je povreda pomorskog prava, ima skroman učinak u prikrivanju velikih cisterni dok plove oceanima u potrazi za otvorenim lukama i spremnim kupcima. No to ujedno naglašava neizvjestan položaj Irana, jer se suočava s dosad najstrožim zapadnim sankcijama protiv naftne industrije koja je najveći izvor državnih prihoda i izvozna mogućnost, piše Washington Post.

Očekuje se da će iranski dužnosnici ipak popustiti nakon nuklearnih pregovora zakazanih ovaj mjesec. SAD i saveznici će inzistirati na obvezama Irana, od kojeg se zahtijeva da obustavi svoj nuklearni program.