BAUK SVINJSKE GRIPE

Njujorčani nisu podlegli medijskoj panici

Bionic
Reading

Na ulicama New Yorka ne može se osjetiti panika izazvana pojavom virusa svinjske gripe, no stanovita nelagoda ipak se osjeća. Pojačala se u srijedu ujutro, s informacijom o smrti dvogodišnjeg djeteta u Texasu, ali su zdravstvene vlasti već kasnije poslijepodne istoga dana pojasnile da je dijete rođeno u Meksiku i da je umrlo na putu u Texas

Svi učenici škole St. Francis Preparatory (njih 29) oboljeli su nakon povratka s putovanja u Cancun u Meksiku, oporavljaju se, a bolest se kod sviju njih manifestira kao i obična gripa. Škola St. Franicis će biti zatvorena do daljnjeg, a u srijedu su preventivno zatvorene još dvije škole u Brooklynu. Barack Obama istog je dana predložio zatvaranje svake škole u SAD-u u kojoj se pojavi i najmanja sumnja u moguću pojavu virusa.

Dakle, ostanete li doma ili u hotelskoj sobi i gledate televiziju, nije teško steći dojam da se vani događa nešto strašno.

Preventivna dezinfekcija zrakoplova zbog straha od svinjske gripe

Medijski napadi panike najjači su tijekom jutarnjeg programa, ali tijekom dana (i s dotokom službenih informacija) tenzija opada. S druge strane, izađete li na ulice New Yorka, koji se proteklog vikenda pa sve do utorka grijao na, za ovo doba godine nevjerojatnih, 32 stupnja, osjećaj je drugačiji.

Ljudi su opušteni, veseli, ulice su prepune šetača, puni su dućani, restorani, klubovi... Prvi dio srijede proveo sam u MoMi (Museum of Modern Art) u koju su se slijevale rijeke ljudi, među njima i stotine školske djece, i nijednog trenutka nije se moglo primijetiti da se događa bilo što neuobičajeno. Među tisućama posjetitelja, tijekom nekoliko sati, vidjeli smo samo jedan par koji je na licima imao zaštitne maske.

Prema najnovijim informacijama, centri za bolest evidentirali su 91 slučaj zaraze svinjskom gripom u SAD-u.

Od toga je u New Yorku zaraženo 49 osoba. Sve zaraze su povezane s Meksikom ili školom St. Francis Preparatory u Queensu, gdje su evidentirani prvi slučajevi u New Yorku. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju, međutim, da se škole zatvaraju tek nakon što se u njima otkriju zaraženi učenici. Još uvijek se raspravlja o nekim drastičnijim koracima. Zdravstveni i gradski dužnosnici smatraju da zatvaranje škola može izazvati velike glavobolje obiteljima. Zaposleni roditelji će morati naći nekoga da skrbi o djeci dok su oni na poslu.

Gleda li se dobna struktura najnovijih slučajeva bolesti u SAD-u, svinjskom gripom je zaraženo dvije trećine populacije do 18 godina. Unatoč dramatičnim medijskim napisima, američke vlasti ne razmišljaju o zatvaranju granica budući da su granične kontrole tehnološki odlično opremljene za detektiranje bolesti.