Svijet AFGANISTAN

Domaći vojnici uskoro preuzimaju 75 posto sigurnosti

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao je u nedjelju da će afganistanska vojska preuzeti odgovornost za sigurnost 75 posto stanovništva u zemlji, nakon skorašnje treće faze prijenosa ovlasti s NATO-a na afganistansku vojsku

Pokrajina Kapisa, gdje su stacionirane francuske postrojbe, jedna je od jedanaest pokrajina i 122 okruga koji će prijeći pod afganistanski nadzor, po priopćenju iz ureda predsjednika.

Ova treća faza u prijenosu sigurnosnih ovlasti, čiji nadnevak nije objavljen, nova je etapa u povlačenju ISAF-a, NATO-vih oružanih snaga sa 130.000 vojnika, do konca 2014.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen pohvalio je u nedjelju najavu provedbe treće faze u prijenosu sigurnosnih ovlasti domaćim snagama.

'Kada se da odluka počne provoditi, prijenos će početi u sve 34 afganistanske pokrajine, pa i u prijestolnicama tih pokrajina', rekao je glavni tajnik u priopćenju.

'Postupno smo se (NATO i afganistanski narod) primakli našem zajedničkom cilju: da afganistanske snage preuzmu odgovornost za sigurnost cijele zemlje do konca 2014.', kazao je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još