Svijet FAVORITI SPD I ZELENI

Danas izbori u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji

Nijemci danas izlaze na lokalne izbore u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, a ankete predviđaju da će na vlasti ostati vladajuća koalicija socijaldemokrata (SPD) i Zelenih, javljaju agencije

Sjeverna Rajna-Vestfalija, industrijska pokrajina na zapadu Njemačke s gospodarstvom i brojem stanovnika kao otprilike Nizozemska, tradicionalno ima velik utjecaj na saveznu politiku. Iz nje dolazi svaki šesti njemački birač.

Očekuje se da će izlazne ankete po zatvaranju birališta u 18 sati potvrditi da na vlasti ostaje socijaldemokratska pokrajinska premijerka Hannelore Kraft. Njoj se suprostavlja pokrajinski čelnik Kršćansko demokratske unije (CDU) Norbert Roettgen, ministar zaštite okoliša u saveznoj vladi kancelarke Angele Merkel.

Po posljednjim anketama, SPD ima 38 posto potpore birača, a koalicijski partneri iz Stranke zelenih 11 posto. CDU ima 33 posto potpore, što bi, ako se potvrdi, bio najgori rezultat demokršćana u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Demokršćanski partneri liberali (FDP) imaju oko pet posto potpore.

Sjevernom Rajnom-Vestfalijom od 2009. godine upravlja manjinska vlada socijaldemokrata i zelenih, a moguća uvjerljiva pobjeda SPD-a nanijela bi dvostruki udarac kancelarki Merkel. Birači bi odbacili i njezinu stranku i politiku 'stezanja remena' kao metodu borbe protiv ekonomske krize.

Tjedan dana nakon birača u Grčkoj i Francuskoj, koji su jasno pokazali da su protiv pretjeranih mjera štednje, i građani Sjeverne Rajne - Vestfalije mogli bi pokazati isto i na 'domaćem terenu', što bi kancelarku Merkel, najpopularniju njemačku političarku, nakon dugo vremena učinilo politički ranjivom. Njezina vladajuća koalicija prošle je nedjelje izgubila izbore u pokrajini Schleswig-Holsteinu.

Pravo glasa u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, pokrajini u kojoj se nalaze Koeln, Dortmund, Duesseldorf i industrijski Ruhr, ima 13,2 milijuna birača.

Oporbeni čelnici poručili su da će današnjim rezultatima poslati jasan signal kancelarki Merkel prije nacionalnih izbora sljedeće godine, a ona je odgovorila da birači danas imaju prigodu izabrati pokrajinsku vladu koja neće nastaviti "s politikom zaduživanja".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još