PROMETNA NESREĆA U ZEMUNU

Titovom unuku sudit će se u Hrvatskoj

11.05.2012 u 20:33

Bionic
Reading

Titovu unuku Edvardu Brozu uskoro bi moglo početi suđenje pred hrvatskim sudom zato što je prije dvadeset godina izazvao prometnu nesreću u Srbiji, u kojoj je poginuo njegov najbolji prijatelj Gojko Popović.

Broz je uhićen 2008. godine na graničnom prijelazu Batrovci, a ubrzo zatim počelo je suđenje, no iste godine pobjegao je u Hrvatsku. Prema optužnici, Titov unuk 20. kolovoza 1992. u Zemunu svojim BMW-om prestizao je yugo i gradski autobus te se frontalno sudario s mercedesom.

Gojko Popović, koji je bio u vozilu s Brozom, odmah je preminuo, dok su Titov unuk, njegov sin Žarko i Bojan Pejić, koji su također bili u automobilu, teško ozlijeđeni. Kako kaže Brozov odvjetnik Vlado Petrović, sada je obrana poslala prijedlog Višem sudu u Beogradu da predmet njegova klijenta bude ustupljen hrvatskom pravosuđu.

Broz je, kako tvrdi njegov odvjetnik, spreman pred hrvatskim sudom i odgovarati za kazneno djelo. Kad je 2008. bio uhićen, pred Okružnim sudom u Beogradu rekao je da je u Srbiju došao svjesno jer je krajnje vrijeme da plati dug prema poginulom prijatelju Popoviću.

Sucu je rekao da je u prometnoj nesreći pretrpio teške ozlijede – prijelom više rebara, zdrobljeno lijevo rame, otvoreni prijelom podlaktice i kontuziju glave – dok je njegov sin Žarko bio u komi. U jeku suđenja napustio je Srbiju bez putovnice kako bi navodno u Hrvatskoj podigao zaostale mirovine.

Okružno tužilaštvo u Beogradu teretilo je Broza za teško djelo protiv sigurnosti prometa sa smrtnim ishodom. Vještaci su utvrdili da je u trenutku nesreće imao 2,05 promila alkohola u krvi, što je on negirao, piše Večernji list