Svijet UKUPNO 110 GODINA

Zatražene najviše kazne za ubojice iz Srebrenice

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u petak dugogodišnje zatvorske kazne za Franca Kosa, Stanka Kojića i Zorana Goronju, bivše pripadnike vojske bosanskih Srba koji su optuženi za sudjelovanje u masovnim ubojstvima Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine

Državni odvjetnik Dubravko Čampara u završnoj je riječi na suđenju u Sarajevu za Kosa i Kojića zatražio po 45 godina zatvora, što je najviša kazna po zakonima koji vrijede u BiH, dok je za Goronju predložio 20 godina zatvora.

Franc Kos bio je jedan od zapovjednika u 10. diverzanstvom odredu Vojske Republike Srpske (VRS), a optužnica ga tereti da je zajedno s Kojićem i Goronjom sudjelovao u likvidaciji najamanje 800 bošnjačkih zarobljenika, među kojima je bilo i dječaka.

Franca Kosa po tjeralici koju je za njim raspisala BiH uhitila je hrvatska policija u travnju 2010. godine pri pokušaju prelaska granice između Hrvatske i Srbije, a u lipnju je izručen bosanskohercegovačkom pravosuđu kako bi mu se sudilo u Sarajevu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još