PROTUREŽIMSKI BUNT U SIRIJI

Vojska otvara vatro po prosvjednicima

11.05.2012 u 20:58

Bionic
Reading

Prosvjedi protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada održavaju se u petak u više sirijskihu gradova, unatoč tome što ih nadgleda veliki broj vojnika, koji su otvorili vatru i ranili desetke prosvjednika, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji

Proturežimski aktivisti posebice su pozvali stanovnike Damaska da dođu na prosvjede kako bi se 'pobunili' protiv režima 'ubojica', dan nakon dvaju napada u prijestolnici u kojima je poginulo 55 ljudi, a više od 300 je ranjeno. U tradiconalno Asadu nesklonoj četvrti Tadamon, vojska je pucala na prosvjednike i ranila petero.

'(Režim) ne oklijeva ubijati narod kako bi postigao svoj cilj... Što čekate?', objavljeno je na Facebooku. "On ne oklijeva uništavati Damask.'

Vladine snage razmještene su u velikom broju u više sirijskih gradova, a posebice pokraj džamija gdje vjernici već tradicionalno svakog petka održavaju prosvjede od početka pobune u ožujku 2011.

'Prosvjedi se održavaju u više četvrti Deir Ezora i u pokrajini unatoč velikoj nazočnosti snaga sigurnosti', navodi Opservatorij, dodajući da je u Idlebu održano više prosvjeda.