PORUKA IZ NJEMAČKE

'Europa ne može pomoći Grčkoj ako si ona ne pomogne sama'

10.05.2012 u 22:31

Bionic
Reading

Njemačka je u četvrtak upozorila Grčku da europski partneri mogu jedino nastaviti pomagati dugom opterećenu Gčku ukoliko se bude pridržavala strogih mjera štednje popisanih u paketu pomoći kojeg su glasači na netom održanim izborima odbacili

'Grčka se može osloniti na solidarnost Europe, ali ako si Grčka sama ne pomogne, ništa se ne može učiniti', kazao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.'Da li je Grčka spremna učiniti ono što je neophodno - to može odlučiti samo grčki narod', dodao je.

Izvršni direktor Europskog fonda za financijsku stabilnost Klaus Regling je ponovio da se Atena mora s vjerovnicima dogovoriti oko odredbi za financijsku pomoć ako želi vidjeti dotok novca poslije lipnja. Europski krizni fond (EFSF) u srijedu je odobrio 4,2 milijarde vrijednu tranšu pomoći za sljedeća dva mjeseca.

Istovremeno, Evangelos Venizelos, čelnik grčkih socijalista (Pasok), najavio je da će pokušati uspostaviti proeuropsku vladu 'nacionalnog jedinstva' nakon što je u četvrtak za to dobio mandat predsjednika države Karolosa Papuliasa. Venizelos će pokušati sastaviti vladu koja bi podržala nepopularni paket pomoći EU-a i MMF-a, no najizglednije je da će se u Grčkoj morati održati novi izbori, vjerojatno sljedeći mjesec.