REVOLUCIJA U ARGENTINI

Zdravstvenim osiguranjem do promjene spola

10.05.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Punoljetne osobe u Argentini koje žele promijeniti spol operacijama ili hormonskom terapijom moći će to učiniti kroz državno ili privatno zdravstveno osiguranje. Takva odluka donesena je u okviru zakona o ravnopravnosti spolova, usvojenog velikom većinom glasova senatora u srijedu, izvještava Associated Press

Prije dvije godine, Argentina je postala prva latinoamerička nacija koja je legalizirala gay brakove, omogućujući tisućama istospolnih parova stupanje u bračnu zajednicu s istim pravima koja vrijede za heteroseksualne parove. Za mnoge Argentince, zakon o ravnopravnosti spolova logičan je slijed događaja.

'Ovaj zakon omogućit će mnogima od nas da izađu iz tame na svjetlo. U ovoj zemlji žive mnogi ljudi koji također zaslužuju pravo na postojanje', rekao je Osvaldo Lopez of Tierra del Fuego, jedini deklarirani gay senator, imenovan nakon smrti svog prethodnika.

Zakon omogućuje promjenu spola bez prethodne suglasnosti suda i obvezuje zdravstvene ustanove da na zahtjev osiguraju operacije ili hormonsku terapiju.


Ostale zemlje, uključujući susjedni Urugvaj, također su usvojile zakone o ravnopravnosti spolova, ali Argentina se zbog novoosiguranih povlastica prometnula u 'predvodnika svijeta', rekao je Cesar Cigliutti, predsjednik organizacije Homoseksualna zajednica Argentine.

Tretmani vezani uz promjenu spola uključit će se u 'obavezan zdravstveni plan', što znači da javne i privatne zdravstvene ustanove neće moći dodatno naplaćivati svoje usluge.

'Ovo je, uistinu, ljudsko pravo: pravo na sreću', rekao je senator Miguel Pichetto za vrijeme rasprave uoči glasanja o zakonu.

Očekuje se da će argentinska predsjednica Cristina Fernandez odobriti zakon, koji će stupiti na snagu po objavi u idućem izdanju tamošnjih 'narodnih novina'.