ISTRAGA O VOJNOM UDARU

Pritvoreno 11 turskih generala

10.05.2012 u 11:25

Bionic
Reading

Sud u Ankari naredio je u srijedu pritvor za šest aktivnih i pet umirovljenih generala uhićenih u ponedjeljak u istrazi o vojnom državnom udaru koji je srušio islamističku vladu 1997., izvješćuje agencija Anadolija.

Među zatočenim časnicima nalazi se i jedan od sadašnjih visokih zapovjednika turske kopnene vojske general Berkay Turgut, javlja agencija.Šesnaest časnika ili bivših časnika te jedan civil uhićeni su u ponedjeljak kako bi se ispitala njihova uloga u svrgavanju islamističkog premijera Necmettina Erbakana. Dvojica od njih pušteni su a sud je odlučio da još četvorica ostane na slobodi.

Radi se o četvrtom valu uhićenja vezanih uz državni udar 1997. tijekom zadnjih tjedana. Tridesetak bivših časnika već je preventivno pritvoreno u Ankari u očekivanju njihova suđenja. Optuženi su za 'pokušaj svrgavanja vlade i djelomičnog ili potpunog onemogućavanja njezina djelovanja', piše tužiteljstvo.

Prije 15 godina skupina generala postavila je vladi ultimatum i defilirala s tenkovima u predgrađu Ankare, primoravši je na ostavku bez nasilja. Prije 1997. vojska koju se smatra jamstvom sekularizma, srušila je tri vlade izravnim intervencijama postrojbi.